2. nedjelja po Božiću; Duh za novu godinu

Računamo: godinu sam stariji, mudriji i iskusniji. Uz životnu mudrost, koja se stječe s godinama, postoji i ona koji nam Bog daje, ona koja nas izdiže iz banalnosti života, ona koja čovjeka uistinu čini čovjekom.
Autor: p. Antun Volenik, SJ Photo: www.progressthroughhypnosis.co.uk subota, 04. siječnja 2014. u 13:20

Prošla je Nova godina. Jeste li malo odahnuli? Sve pripreme, sva slavlja, sarme, kolači i prasetina su iza nas. Još, eventualno, da prođe svećenik s blagoslovom stana pa možemo zaključiti ovogodišnje božićno-novogodišnje vrijeme. Pa ipak, koliko nam je ovo vrijeme uobičajeno, ipak postoji u nama i ono: nova godina – nove mogućnosti – neka nova prilika. Računamo: godinu sam stariji, mudriji i iskusniji. Uz životnu mudrost, koja se stječe s godinama, postoji i ona koji nam Bog daje, ona koja nas izdiže iz banalnosti života, ona koja čovjeka uistinu čini čovjekom.

O toj Mudrosti riječ je danas u prvom čitanju koje je uzeto iz knjige Sirahove. Cijeli jedan niz knjiga u Starom zavjetu naziva se mudrosna literatura i riječ Mudrost ima važno mjesto u Bibliji. Što je za biblijskog čovjeka Mudrost i što ona označava? Ako malo bolje čitamo i slušamo te tekstove, pa i ovaj, vidjet ćemo da se u stvari radi o osobi, a ne o stvari. Mudrost u Bibliji je personificirana, ona zbori, gradi i radi.

Ta Mudrost, uz druga značenja koja joj se pripisuju, prije svega predstavlja Duha Svetoga, na starozavjetni, skriveni način. Po snazi njegovoj sazdani su svjetovi, po snazi njegovoj Krist je postao čovjekom, utjelovio se, po snazi njegovoj postojimo i mi, njegova Crkva. Zato Mudrost predstavlja i utjelovljuje ta četiri značenja: Duha Svetoga, Isusa, Mariju i Crkvu. Kad čitamo tekstove iz knjige Mudrosti, Mudrih izreka pa i ove, knjige Sirahove lakše ćemo shvatiti svu dubinu i prožetost Boga, svijeta, Crkve, svetih, i mene kao kršćanina u njima.

Sve ovo što smo slavili u otajstvu Božića u stvari je djelo Duha Svetoga jer utjelovljenje Sina Božjega zbilo se upravo po njemu. Bog se naš nastanio u ovom našem svijetu, da bude s nama Bog, da hodi s nama u tvom i mom životu, u radosti i patnji, u padovima, u smrti i životu. On želi zasvijetliti u našim životima, želi nam dati moć da postanemo djeca Božja, kako nam danas poručuje sv. Ivan u svome evanđelju. A dijete Božje ne postaje se ni po krvi ni po rođenju, nego po Božjoj sili – Duhu Svetom. Jer sjetimo se kako to sam Isus objašnjava Nikodemu u tom istom Ivanovom evanđelju. Govori mu kako se čovjek treba ponovno roditi, što u Nikodema izaziva čuđenje; kako će se on, starac, ponovno roditi?! Novo rođenje nije tjelesno, nego iz vode i Duha Svetoga, Isusov je odgovor.

To isto sročio je i sv. Pavao apostol u svojoj Poslanici Efežanima: “Bog Gospodina našega Isusa Krista, Otac Slave, dao vam Duha mudrosti i objave kojom ćete ga spoznati; prosvijetlio vam oči srca da upoznate koje li nade u pozivu njegovu, koje li bogate slave u baštini njegovoj među svetima i koje li prekomjerne veličine u moći njegovoj prema nama koji vjerujemo” (v. Ef 1,17-19).

Vjernik je bogat čovjek. Ne zaboravimo to nikada. Bogatstvo Duha, Božje neprolazno bogatstvo naša je baština. Ali pod jednim uvjetom. Trebamo postati i ostati djeca, djeca Božja. Ona koja se o Boga svoga Oca ne sablažnjavaju, ona koja ga se ne boje i ne sumnjaju u njega, u njegove odluke i njegovu volju. Ona koja znaju da imaju Boga za Oca i kad stoje pred iskušenjima vlastitog života. Ona koja pred važnim životnim odlukama pitaju i Boga, Oca svoga za savjet. A dijete će često ispasti i smiješno pred pametnim i oholim “starijim” koji “bolje znaju”, iako to njihovo znanje uvijek uključuje i laž i prevaru i prezir drugoga. Iskušenja našeg vremena od osobnih, preko narodnih, do globalnih prevelika su da bismo ostali na tradicionalnoj, površnoj, folklornoj vjeri. Uz molitvu i sakramente traži se akcija, rad na sebi, sveti Božji nemir koji nas drži budne. I zato ne bojmo se da nas Duh Božji promijeni, preporodi, nego, dapače, molimo ga za to!

Bazilika Srca Isusova, Zagreb, 2. siječnja 2005.
 

Da biste komentirali, prijavite se.