Fra Jozo Grbeš: „Sve naše mora počinjati i završavati u Njemu, onda nas ničega nije strah!“

Prvi dan devetnice Gospi od Suza u biskupijskom marijanskom svetištu u Pleternici proslavljen je 23. kolovoza, pred više od 10.000 okupljenih vjernika ususret svečanoj proslavi prigodom 60. obljetnice blagdana Gospe od Suza.
Autor: Laudato/M.R. Photo: Ruža Grbeš ponedjeljak, 24. kolovoza 2015. u 15:24

Kroz devetnicu sv. mise predslavi i propovijeda kustos hrvatskih franjevaca sjevernoameričkog kontintenta sa sjedištem u Chicagu fra Jozo Grbeš, OFM, a na Svetkovinu Gospe od Suza 31. kolovoza, u Pleternici će biti svečano slavljena misa koju će predvoditi požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević, te će nakon svete mise krenuti zavjetna procesija sa svijećama.

„Tko je to za mene On: gospodar svijeta, Isus iz Nazareta, onaj koji je konačan u beskonačnome…onaj koji je izvan svake zamisli, onaj kome povijest, vremenitost i vječnost teže? Mi smo to previše zakomplicirali, a Isus iz Nazareta je to jednostavno stavio u riječi, zapovijedi, živio jednostavno, hodao u haljinama i sandalama…propovijedao je samo o jednoj stvarnosti od koje je nekako cijeli život satkan: o Ljubavi. I govorio je prijateljima da se ne boje!“, rekao je fra Jozo u svojoj propovijedi naglasivši kako Isus nije putovao puno ni daleko kao mi danas. Nije knjige napisao, nije medija imao, ni razglasa. A njegova se poruka čula daleko! Gospodin nam je rekao da je bit ljudskog putovanja darivanje. Ovlastio je siromahe da to čine u njegovo ime, rekao je fra Jozo.

„Iskusio je ljudsku bol, ostavljenost prijatelja, izdaju najbližih, patnju tijela, ostavljenost Boga, samoću duše, pitanje smisla i besmisla njegove misije i uskrsnuće. Nastavio je stoljećima doticati ljude, na nevidljive načine. Ako pogledamo duboko u svoju dušu naći ćemo te prostore u kojima prebiva vječno… gdje susrećemo Gospodina. A ako smo zaista svjesni svog vlastitog života, svjesni vremenitosti i vječnosti… onda ćemo Njega tražiti, a tražiti se isplati. U traženju čovjek dobiva smisao i pronalazi sreću, a ne samo u cilju. U konačnom cilju i pronalaženju nalazi ono što je trajna čežnja ljudskog putovanja: pronalazi mir!“, naglasio je fra Grbeš u svojoj homiliji.

Kroz ovu devetnicu, kako je fra Jozo kazao, s Kristom zajedno razmišljajmo i putujemo, jer On kaže da je upravo On sam istina, da je ona u njemu satkana. Gospodin nije o njoj govorio, nego je rekao da je On istina.

„Sve naše mora počinjati i završavati, naš životni put, bez obzira na zvanje, profesije, bez obzira na godine, na to gdje ste… taj naš put mora biti protkan Njegovom osobom. Vjerujte mi, onda možete sve. Onda vas ničega nije strah! A čovjek se stalno boji. Zašto? Ma nije meni stalo živjeti 70 ili 100 godina. Zamijenimo to kvalitetnom potragom zajedno s Njim i za Njim. Da život ima veličanstveni smisao, da svoje dane možemo maksimalno iskoristiti u dobru, a minimalno u kvantiteti. Onda ćemo razumjeti ono što nam inače nije razumljivo, pa ćemo znati tko smo!“, istaknuo je fra Jozo propovijedajući tako živo i vjerodostojno u ovom marijanskom svetištu.

Fra Jozo je u svojoj propovijedi ispričao i nekoliko primjera na koje je naišao u vlastitom životu i djelovanju u Chicagu gdje živi i djeluje. Kazao je kako tamo gdje je on ima puno Židova.

Tako je jedan židovski rabin, ulazio u jednu zgradu, a svaka od njih ima svojeg čuvara. Kad je rabin došao do čuvara zgrade u koju je ušao pitao ga je: „Za koga radite?“ Kad je čuvar odgovorio za koga radi, upitao je isto pitanje rabina: „A za koga vi radite?“

A rabin je stao zamišljeno i rekao čuvaru: „Možete li vi doći raditi za mene?“ Nakon što se čuvar pomalo zbunjen zaustavio i upitao rabina što bi on to za njega radio, rabin je odgovorio: „Samo da mi s vremena na vrijeme postavite to pitanje: 'Za koga vi radite? Za koga?'“

Ispričavši ovu zgodu fra Jozo je nastavio: „Za koga mi tratimo svoj život? Je li to smisao jednog jedinstvenog putovanja, je li ono što mi činimo veće od obične ljudske prašine? Čovjek je veći! Kad čovjek svoju dušu otvori nazočnosti Božjoj, kada otvori da Bog može ući i djelovati, sva se iskustva, spoznaje i mudrosti poslože u jedan mozaik koji ima puno smisla. Počnemo razumijevati znakove koji su bili ovdje, a nismo ih očima mogli vidjeti. Čovjek dobro vidi samo očima duše. Kad vidite da Bog tako čini po ljudima, ostavlja tragove, govori nama i danas po drugačijim prorocima – onda sve ima smisao“, pozvao je na kraju fra Jozo i potaknuo sve prisutne: „Ovih dana dok koračamo zajedno, otvorimo dušu njemu i razumjet ćemo zašto smo ovdje i kamo nam je ići i gdje ćemo stići i koji nam je smisao.“

 

Da biste komentirali, prijavite se.