"Tko sam ja, Gospode Bože, i što je moj dom te si me doveo dovde?"

U čemu sam te ljubio i kada sam te ljubio Oče, Bože moj? Kažeš: dobro surađuješ s onima koji Tebe ljube. Gdje sam te to ljubio? Po čemu sam te ljubio? Kako sam te ljubio, Istino jedina i najveća, Ljubavi neizmjerna i Dobroto svemoguća?
Autor: fra Mate Bašić Photo: 4.bp.blogspot.com utorak, 21. listopada 2014. u 08:11

Ali Bog, Otac jedini, Otac pravi, i ovdje se pokazao milosrdnim jer »kako je veliko milosrđe u Gospoda, praštanje onima koji mu se obraćaju!« (Sir 17,29) Taj isti Otac pokazao mi je svoju ljubav. On jedini Bog pokazao mi je dio puta. On koji me prije predodredio sada me pozvao jer kaže Apostol: »Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani. Jer koje predvidje, te i predodredi da budu suobličeni slici Sina njegova te da on bude prvorođenac među mnogom braćom. Koje pak predodredi, te i pozva; koje pozva, te i opravda; koje opravda, te i proslavi.« (Rim 8,28-30)

U čemu sam te ljubio i kada sam te ljubio Oče, Bože moj? Kažeš: dobro surađuješ s onima koji Tebe ljube. Gdje sam te to ljubio? Po čemu sam te ljubio? Kako sam te ljubio, Istino jedina i najveća, Ljubavi neizmjerna i Dobroto svemoguća?

»Tko sam ja, Gospode Bože, i što je moj dom te si me doveo dovde? Pa i to je još premalo u tvojim očima, Gospode Bože, te daješ svoja obećanja kući svoga sluge za daleku budućnost i gledaš na me kao na ugledna čovjeka!« (2Sam 7,18b-19)

Kasnije mi po svetom Pavlu dođe odgovor jer Apostol vapi i ja zajedno sa njime vikah u ovome svijetu: »Jadan li sam ja čovjek! Tko će me istrgnuti iz ovoga tijela smrtonosnoga? Hvala Bogu po Isusu Kristu Gospodinu našem! Ja, dakle, umom ja služim zakonu Božjemu, a tijelom zakonu grijeha.« (Rim 7,24-25)

Iskreno, u to vrijeme nisam znao što se događa. Bio sam zbunjen i uplašen. Nekada niti spavati nisam mogao jer On mi je davao ruku, On me je ljubio, On me je u tim besanim noćima suza čistio i prao. »Tada je moja duša škropljena izopom da se očisti, tada me je On prao da budem bjelji od snijega. Objavio si mi radost i veselje, da se obraduju kosti satrvene!

Odvratio lice od grijeha mojih, izbrisao si svu moju krivicu! Čisto srce stvorio mi, Bože, i duh postojan obnovio u meni! Nisi me odbacio od lica svojega i svoga svetog duha nisi uzeo od mene! Vratio si mi radost svoga spasenja i učvrstio me duhom spremnim! Učit ću bezakonike tvojim stazama, i grešnici tebi će se obraćati. Oslobodio si me od krvi prolivene, Bože, Bože spasitelju moj! Nek' mi jezik kliče pravednosti tvojoj! Otvorio, Gospodine, usne moje, i usta moja navješćuju hvalu tvoju.« (usp. Ps 51,9-17)

Kada se sve to događalo gledao sam ali nisam vidio, slušao i nisam čuo. Bio sam poput onih što: »Usta imaju, a ne govore, oči imaju, a ne vide. Uši imaju, a ne čuju, nosnice, a ne mirišu. Ruke imaju, a ne hvataju, noge imaju, a ne hodaju; glas im iz grla ne izlazi.« (Ps 115,5-7)

On me je zvao!
On mi je govorio!
On mi je pokazivao!
Taj Isus koji je i za mene umro na drvetu Križa, prao me je svojom predragocjenom krvlju koju je za mene prolio. On doista želi sve nas prati iz dana u dan, iz časa u čas. To želi i čini. To je ljubav Oca prema djeci i Sina prema braći i sestrama. Ovo se pranje svake sekunde događa na svijetu, događa se u praonicama ali ne onima za rublje niti onima za tijelo nego u praonicama gdje On za nas stalno svoju krv proljeva. Te praonice su u crkvama a pranje se događa kada On u Svetoj Euharistijskoj Žrtvi proljeva svoju Krv na sve nas po svećenikovim riječima pretvorbe. Doista, po riječima pretvorbe Isus iz svoga Nebeskoga Prijestolja silazi i proljeva Krv na sve nas. Doista, Otac pere cijeli Svijet Krvlju Sina Svoga i Rosom Duha Svetoga.

Napokon sam čuo Njegov zov kojim me je htio ozdraviti i otišao na prvu Svetu Misu nakon podosta vremena. Tada mi je šapnuo: »Ako hoćeš slijedi me!« Tako sam čuo ono: »Ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar.« (Mt 5,24) Čuo sam: »Dođi i idi za mnom.« (Mt 19,21c) Čuo sam: »Dođi i vidi.« (Iv 1,46c)

(Nastavit će se...)
 

Da biste komentirali, prijavite se.