„40 dana u 40 crkava“ - 28. dan

Izabra Nikola Krista i podnije mučeničku smrt, raskomadan i spaljen, a od sveca ostadoše jedino sandale koje se čuvaju u crkvi sv. Frane u Šibeniku.
Autor: Velimir Ponoš Photo: Velimir Ponoš subota, 21. ožujka 2015. u 10:49

28. dan – Crkva sv. Nikole Tavelića, Svetog Nikole Tavelića 2, Kustošija

Subota, 21.03.2015.

Kristijan, Vesna, Vlasta, Kasijan

Ne zna se točno kada je rođen. Nije baš najsigurnije ni gdje je rođen. Zapravo, to nije ni važno jer trenutak prelaska, odavde tamo, je Onaj trenutak. Zato, „Bdijte jer ne znate  ni dana ni časa“ (Mt 25,12). Zna se kako je živio i kako je u vječnost otišao – prvi hrvatski svetac, Nikola Tavelić. Negdje oko godine 1350., i negdje oko Šibenika, u plemenitaškoj obitelji Tavelića, čiji je obiteljski grb znakovit, crveno-bijelih kocaka, rodio se sin Nikola. Godine 1375., ređen je za svećenika, prethodno postavši franjevac, a potom odlazi na dvanaestogodišnje misionarenje Bosnom. Revno nasljedujući Franju Asiškoga koji je pokušao na kršćanstvo obratiti sultana Malika-al-Kamila, Nikola s još trojicom franjevačke braće hodočasti u Jeruzalem,  ravno u Omarovu džamiju, ne bi li jeruzalemskog kadiju preobratio na kršćanstvo. Ni on kao ni Franjo, ne uspijeva u obraćenju Saracena, ali Franjo se vrati s glavom, dok Nikola ostade bez glave. Nakon  što ga je jeruzalemski kadija, vidno šokiran, saslušao, naredi Nikoli da se ima ili odmah obratiti na islam ili ga nema. Izabra Nikola Krista i podnije mučeničku smrt, raskomadan i spaljen, a od sveca ostadoše jedino sandale koje se čuvaju u crkvi sv. Frane u Šibeniku.

Župa sv. Nikole Tavelića, svoj župni blagdan slavi 14. studenoga, kada sveca slavi i liturgija. Kustošijanska je župa, osnovana 1939., prva je u Hrvatskoj posvećena, tada blaženiku, a od 1970., svecu, kada je župa i središnje mjesto proslave kanonizacije. Dvije godine nakon osnutka župe, 16. studenoga 1941., pomoćni biskup zagrebački Josip Lach, polaže temeljni kamen crkve koju, nadbiskup zagrebački Alojzije Stepinac, posvećuje na Tavelićevo, godine 1943. Zbog ovdašnje željezničke pruge, Kustošija je česta meta bombardiranja, crkva preživljava  bombe, obližnja kapelica sv. Alojzija – ne. Od nje više nema niti fotografije!

Kao što se jeruzalemski kadija začudio Tavelićevu posjetu, tako i današnja Radosna vijest donosi kako se glavari svećenički i farizeji čude Kristu: „Zar iz Galileje da Krist dolazi?“ Iz Galileje prorok ne dolazi jer Galileja nije mjesto njihovih traženja, nije ispunjenje njihovih očekivanja. Inzistirati od Boga da se pojavi onako kako sam ja to zamislio, tamo gdje sam to zamislio i onako kako sam zamislio je oduzimati Bogu volju Božju. Zato mi valja moliti ne da se volja Božja uskladi s mojom voljom, već da se moja volja uskladi s Božjom.
 

Da biste komentirali, prijavite se.