„40 dana u 40 crkava“ - 12. dan

„Učite se dobro činiti: pravdu tražite, ugnjetenom pritecite u pomoć, siroti pomozite do pravde, za udovu se zauzmite.“
Autor: Velimir Ponoš Photo: Velimir Ponoš utorak, 03. ožujka 2015. u 09:51

12. dan – Crkva Blažene Djevice Marije Žalosne, Jurja Barakovića 20, Špansko

Utorak, 03.03.2015.

Marin, Kamilo, Kunigunda, Anzelmo

„Stala plačuć tužna mati, gledala je kako pati. Sin joj na križ uzdignut.“ - početne riječi himna Djevici Mariji, živa su slika. Kalvarija, raspinjanje, strašna i sramotna smrt njenoga Sina i sve to pred njenim očima. Njegovim se raspinjanjem raspinje i Marijno srce. Strašna bol, mač joj probada dušu, kako joj je i navijestio starac Šimun. Oštrica ruje po njenom srcu u kojem su svi događaji pohranjeni. Od navještenja Anđela Gospodnjeg, od pohoda Elizabeti, od betlehemske štalice. Svi u njenom srcu prebirani. Od bijega u Egipat, Isusova prikazanja i nalaska u hramu, od svadbe u Kani...sve u njoj navire dok gleda Sina čavlima prikovanog. Raspetog. On postade Otkupitelj, Ona Suotkupiteljica. Žalosna, jer bješe žalosna. Žalosna, jer je čovjek, a žalost je, kao i radost, kao i ljutnja ili kao strah, jedna od osnovnih ljudskih emocija. Naša emocija, i njena emocija, i Njegova. Jer On za nas posta čovjekom, jednakom nama u svemu, osim u grijehu. Žalosna i mirna, umirena pravim mirom duše - povjerenjem u Oca Nebeskog.

Blagdan Gospe Žalosne ili Gospe od sedam žalosti, kojega se slavi 15. rujna, župni je blagdan ove župe koju je 25. srpnja 1975. osnovao zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić.  Župom, isprva, upravlja Družba Isusova, a bogoslužni je prostor u kupljenoj i adaptiranoj kući obitelji Lehpamer. Urbanističkim planom određeno je da se kuća ruši, te na Malu Gospu 8. rujna 1981. počinje izgradnja današnje crkve. Godinu prije, isusovci župu vraćaju na upravu nadbiskupiji, a prve se mise današnje crkve slave u njenom podrumskom dijelu godine 1983. Sama je crkva blagoslovljena 1986., a posvećena 1990. po rukama utemeljitelja župe, nadbiskupa Kuharića. Crkva je proglašena trajnim spomenikom Nacionalnog euharistijskog kongresa, a u središnji je dio crkvenog oltara, uz hrvatski pleter, uklesan zaziv iz Ivanova Otkrivenja: „Dođi Gospodine Isuse“. Tri su crkvena zvona zanimljiva kako svojom masom, koja je ukupno nešto više od jedne tone, tako i svojim tonovima koji čine početne tonove napjeva: „Tebe Boga hvalimo“.

Naučih nešto o ovoj crkvi i župi. Naučih kako je jedan Učitelj, a svi smo mi braća, kako se danas čita u evanđelistu Mateju. Naučih kako je učenje cjeloživotni proces, kako učim od prvoga mojeg pogleda i kako ću učiti do posljednjega smiraja mojih kapaka. Prorok Izaija danas zapisuje: „Učite se dobro činiti: pravdu tražite, ugnjetenom pritecite u pomoć, siroti pomozite do pravde, za udovu se zauzmite.“ To, još moram učiti.

 

Da biste komentirali, prijavite se.