„40 dana u 40 crkava“ - 16. dan

Svemogući Bog u malenoj hostiji!
Autor: Velimir Ponoš Photo: Velimir Ponoš subota, 07. ožujka 2015. u 10:49

16. dan – Kapela Corpus Domini, Moščenička 3, Trešnjevka

Subota, 07.03.2015.

Perpetua i Felicita, Ruža

Kapela Corpus Domini prostorom je najmanja postaja ovoga hodočasničkog puta. Samo prostorom, jer upravo se ta kapelica, ta mala crkva, pokazuje prijelomna. Ne samo za hodočašće, nego i za mnogo više od toga.

Raznoliki raspored jutarnjih svetih misa u kojem neke zagrebačke crkve imaju mise samo ponedjeljkom, neke subotom, neke uopće nemaju, a neke imaju jutarnju misu svakoga dana, uvjetuje raspored hodočašća. Vremenski raspored misa varira od crkve do crkve, informacije u elektronskom obliku nisu uvijek pouzdane, tako da svaku crkvu prethodno dolasku nazovem i provjerim misleći kako je dvostruka provjera termina dovoljna. Tako sam do sada za svih petnaest prethodnih, pa i za današnju šesnaestu. U sebi osjećam da negdje radim malu, jedva vidljivu pogrešku koja u tren može postati velika. Prvi put provjeravam - treći put. Uzimam telefon birajući broj za danas predviđene crkve i čujem: „Da, subotom imamo svetu misu u osam sati, ali ove subote je iznimno nema.“ Zahvalan Providnosti što me izvukla od puta u prazno, tražim pogrešku i prepoznajem kako sam, do sada, nedovoljno precizno postavljao pitanje. Ponekad nije teškoća u dobivenom odgovoru, jest u postavljenom pitanju.

Tako umjesto u predviđenu crkvu odlazim u Corpus Domini. I tu, u ovoj malenoj kapeli, u njenom nazivu, u Providnosti koja me baš sada i baš u ovim okolnostima dovela ovdje, vidim, spoznajem i razumijem čudo nad svim čudima: Svemogući Bog u malenoj hostiji!  Nevjerojatno, a opet toliko puta naviješteno: u malenom je djetetu došao, molio da malene puste k njemu, malenima prilazio, želio da nijedan od malenih ne propadne, u malome si bio vjeran – govorio. U malome - Veliki Bog. Fantastično!

U svjetlu ove spoznaje i na ovome mjestu današnje Evanđelje o izgubljenom sinu ili o milosrdnom ocu, još dublje odzvanja unutar ove jedinstvene crkve. Kapela Corpus Domini jedina je crkva u gradu Zagrebu u kojoj se svakoga dana, preko cijeloga dana, od 7 do 17 sati, klanja euharistijskom Spasitelju. Crkvu je 1941. podiglo „Društvo sveudiljnog klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu“, a svakodnevno je klanjanje započeo, na prvi petak, 1. listopada 1943., nadbiskup zagrebački Alojzije Stepinac. U satovima kada nema nikoga od vjernika pred Presvetim Oltarskim Sakramentom tu dragu dužnost preuzimaju Sestre Pohoda Marijina koje o kapeli brižno i u ljubavi skrbe čuvajući Tijelo Kristovo – za život vječni!
 

Da biste komentirali, prijavite se.