„40 dana u 40 crkava“ - 17. dan

Hodočašće Novim Zagrebom, dijelom grada južno od rijeke Save, počinje crkvom sv. Luke Evanđelista.
Autor: Velimir Ponoš Photo: Velimir Ponoš ponedjeljak, 09. ožujka 2015. u 10:27

17. dan – Crkva svetoga Luke Evanđelista, Božidara Magovca 101b, Travno

Ponedjeljak, 09.03.2015.

Franciska, Franjka, Nedeljko, Neda, Dominik Savio

Ako preko Save može patka, mogu i ja. Hodočašće Novim Zagrebom, dijelom grada južno od rijeke Save, čija je izgradnja počela 1957. godine, počinjem u Travnom, u naselju nastalom 70-tih godina prošloga stoljeća. Iako Travno, zapravo, čine samo dvije ulice, ova Božidara Magovca, i ona Nikole Kopernika, prema popisu iz 2011., ovdje živi 9.960 ljudi. Ovdje je smještena i po obujmu najveća, stambena zgrada Republike Hrvatske, Mamutica, koja broji 1.169 stanova. U središtu je Travnog, crkva sv. Luke Evanđelista, a i ovdašnja je župa istoga imena.

„Vozače, putnike, pješake, dovedi do njihova cilja, molimo te“, čujem i molim današnjom Molitvom vjernika. Kako se pojavi baš sad! Osnažen ovom molitvom, započinjem fizički najnaporniji dio hodočašća, jer sve predviđene postaje ovoga tjedna prilično su udaljene.
    
Župu sv. Luke osniva 1. srpnja 1975., nadbiskup zagrebački Franjo Kuharić. Župljani sve do 1977., s obzirom da župa nema nikakvih prostorija, odlaze na misu u susjedna naselja, a potom se za potrebe bogoslužja i stanovanje župnika u Travnom kupuje stan. Vjerski život jača i kroz vrata stana-crkve, pa se od Gluhe nedjelje 1991., nedjeljne svete mise sele u osnovnu školu u Travnom. Dozvola za izgradnju crkve stiže 2005., a godinu kasnije blagdan se sv. Luke, 18. listopada, slavi u crkvi koja tada nema ni vrata ni prozora. Crkvu, 16. rujna 2007., posvećuje kardinal Josip Bozanić, a svoj današnji izgled crkva dobiva 2008. godine. Godinu kasnije njezina jedinstvena arhitektura postiže golem međunarodni uspjeh na Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni gdje je uvrštena u završni izbor za svjetsku građevinu godine.
    
Zaštitnik crkve i župe, sv. Luka, nakon što je sakupio svjedočanstva Učiteljevih prvih slugu i zadobio nadahnuće odozgor, sastavlja Evanđelje po Luki. Sveti Luka opisuje i Djela apostolska, a po predaji autor je i prve ikone, slike Blažene Djevice s Djetešcem Isusom. „Pisac blagosti Kristove“, kako sv. Luku naziva Dante, za Isusova zemaljskog hoda nije vidio ni slijedio Učitelja, ali je kasnije postao pratilac sv. Pavla. Grob sv. Luke časti se u bazilici sv. Justine u Padovi, a crkva sv. Luku slavi kao mučenika. Svetac je zaštitnik liječnika, umjetnika, zlatara, mesara, i - neoženjenih muškaraca.
 

Da biste komentirali, prijavite se.