„40 dana u 40 crkava“ - 19. dan

Križ. Uzvišen, kao što je uzvišena i Ljubav Božja za čovjeka.
Autor: Velimir Ponoš Photo: Velimir Ponoš srijeda, 11. ožujka 2015. u 10:14

19. dan – Crkva Uzvišenja Svetog Križa, Trg sv. Križa 1, Siget

Srijeda, 11.03.2015.

Tvrtko, Blanka, Kandid

Prije točno 50 godina u Siget su uselili prvi stanari. Možda su to baš oni koji su ovdje sa mnom na misi, možda oni koje sam sreo putem, a možda i oni koji su se preselili k Ocu i za koje je namijenjena današnja misna nakana. Prostor kroz vrijeme povezuje ljude, vrijeme ih, pak, u prostoru spaja.

Naseljavanjem Sigeta, raste i težnja za organizacijom vjerskog života. Stvarnu potrebu građana za izgradnjom crkve prepoznaju franjevci Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda, i od gradske im se uprave daje zemljište kao zamjena za ono, njima nacionalizirano, na kojem se danas nalazi poznata zgrada – Zagrepčanka. Neravno posta poravnato, a hrapavo izglađeno, kako u materijalnim odnosima, tako i u prostoru. Dozvola za gradnju crkve dolazi 7. svibnja, 1970., a nakon dugih peripetija crkva je dovršena 17. svibnja 1982. Prva se sveta misa slavi pet dana kasnije misom koju je slavio nadbiskup zagrebački Franjo Kuharić, koji i posvećuje crkvu 15. svibnja 1983. Crkva s 800 sjedećih i 1200 stajaćih mjesta, samostan, i 33 metra visoki zvonik, moderno su i prostrano arhitektonsko zdanje, ukupnom površinom od 10.000 m2
    
Uzvišenje Svetog Križa, blagdan je kojega se slavi 14. rujna, pa i onda kada je nedjeljom, jer križ je Kristov - simbol spasenja. Blagdan potječe iz Jeruzalema u kojemu je car Konstantin dao podignuti baziliku Uskrsnuća nad grobom Isusovim. Bazilika je bila posvećena 13. rujna, godine 335., a u njoj se nalazi dio izvornoga Kristova križa kojega je otkupila careva majka, carica Jelena – sveta Jelena Križarica. Dan poslije, 14. rujna, sveti je križ izložen kršćanima koji mu se pokloniše. Okomicom kojom duša vapi Stvoritelju, i horizontalom koja grli sve ljude i cijeli svijet – Križ. Uzvišen, kao što je uzvišena i Ljubav Božja za čovjeka.

Svojim Svetim Križem, njegovom mudrošću i uzvišenjem, Isus, kako i danas govori (Mt 5, 17-19) nije došao Zakon ukinuti već dopuniti. Isus, prinoseći samoga sebe, ispunjava Zakon i preuzima  „prokletstvo Zakona“ (Gal 3,13) kako bi se Zakon iz kamena preselio u srce. Ispunjavajući zapovijedi Božjom ljubavi, Isus stvara Novi Savez. Savez pravde i milosrđa.
 

Da biste komentirali, prijavite se.