„40 dana u 40 crkava“ - 21. dan

Svaki svetac ima svoju prošlost, svaki grešnik svoju budućnost.
Autor: Velimir Ponoš Photo: Velimir Ponoš petak, 13. ožujka 2015. u 10:06

21. dan – Crkva sv. Nikole biskupa, Medpotoki 1a, Stenjevec 2

Petak, 13.03.2015.

Bernard, Maksimilijan, Budislav, Fina

Svetac jest onaj koji svoju grešnu prošlost, posvećivanjem u sadašnjosti, transformira, u svoju svetu budućnost. Transformaciju, promjenu, metanoju, prolaze sveci za života, no, jedan je svetac transformiran dvaput. Prvi puta, za svoga zemaljskog hoda, koji mu je priskrbio život vječni, i drugi, kada ga konzumerizam svijeta, od sv. Nikole, preobražava u Djeda Božićnjaka. Sv. Nikola je, s posebnom ljubavi prema bližnjem, ubacivao vrećice s novcem kroz susjedov prozor kako bi susjed, otac triju kćeri, prikupio za njihov miraz. Tako ubaci za udaju prvu kćeri, pa za udaju druge, a onda, za udaju treće, nazrevši kako susjed čeka na prozoru nepoznata dobročinitelja, pope se na krov i ubaci novčiće kroz dimnjak gdje padoše u čarape koje su se na ognjištu sušile. Svetac je zaštitnik djece, jer svojim blagoslovom ozdravi dijete kojem je riblja kost zapela u grlu i zaštitnik mornara, jer, poput Isusa, uzburkano more, smiri.

Gradnja crkve sv. Nikole biskupa, počela je blagoslovom temeljnog kamena 24. svibnja 1998., po rukama nadbiskupa Josipa Bozanića, a sveta se misna slavlja slave od blagdana sv. Nikole, 6. prosinca 2000., kada crkvu blagoslovi pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak. Godine 2007., 9. svibnja, kardinal Bozanić posvećuje crkvu i time je simbolički označen kraj izgradnje. Urbanizacija zapadnog dijela grada dovela je do osnutka ove, druge stenjevečke, župe koja danas broji 13.000 stanovnika.

Milina Božja utjelovljena u Sinu Božjem, nikad ne ostaje nezamijećena, bez obzira, opirali joj se, ignorirali je ili prigrlili. Tako se danas znakovito čita (Mk 12, 28-34), kako i od pismoznanaca, jedan pristupi Isusu pitajući ga koja je zapovijed prva od sviju. Otvoren Riječi Božjoj, pismoznanac čuvši je, oslovi Isusa učiteljem, a Riječ Božju usvoji i prihvati rekavši: „Gospodin je Bog jedini, nema drugoga osim njega. Njega ljubiti iz svega srca, iz svega razuma i iz sve snage i ljubiti bližnjega kao sebe samoga – više je nego sve paljenice i žrtve.“ Kad Isus vidje kako je pametno odgovorio, reče mu: „Nisi daleko od kraljevstva Božjega!“ Nije daleko, jer „život je vječni upoznati Njega, jedinog pravog Boga, i onoga koga je poslao, Isusa Krista“ (Iv 17,3), ali, koliko raste spoznaja, raste i odgovornost.
 

Da biste komentirali, prijavite se.