„40 dana u 40 crkava“ - 8. dan

„Najsigurniji je onaj koji je na sve pripravan.“
Autor: Velimir Ponoš Photo: Velimir Ponoš četvrtak, 26. veljače 2015. u 10:21

Osmi dan – Crkva sv. Mirka, Šestinski vijenac 1, Šestine

Četvrtak, 26.02.2015.

Aleksandar, Sandra, Alka, Branimir

Crkva sv. Mirka, župna crkva župe Šestine, u kojoj se jutarnje svete mise kroz tjedan slave, neposredno uz crkvu, u Samostanu Kćeri Milosrđa Družbe Marije Propetoga Petković, s mjesnim šestinskim grobljem zaštićeno je kulturno dobro. Crkva, čija povijest dopire do daleke 1240. godine, tijekom vremena više je puta pregrađivana, a svoj je sadašnji izgled dobila 1909. godine. Plavi krov crkve sa žutim zvijezdama – Nebo je na zemlji.

U kripti crkve sahranjeni su šestinski grofovi Kulmeri, među kojima je i glasoviti hrvatski slikar Ferdinand Kulmer. Sv. Mirko, nebeski zaštitnik šestinske crkve, poznat je i kao sv. Emerik, sin prvoga ugarskoga kralja sv. Stjepana. Svetac je, prema životopisu, u braku živio potpunu čistoću, a iako je sve bilo pripravljeno da Emerik postane veliki kršćanski vladar, Providnost je drugačije htjela i Emerik nesretno pogiba u lovu. „Uzdignuće tijela“ svih onih koji su nekadašnju Panoniju obraćali na kršćanstvo, među kojima je bio i nekadašnji knez, a današnji svetac Emerik, određeno je nesačuvanom konstitucijom pape Grgura VII.

Šestine, podsljemensko zagrebačko naselje, svoj je naziv dobilo po tome što su ovdašnji seljaci šestoga dana odlazili raditi na vlastelinska dobra dajući time vlasteli jednu šestinu svoga rada. Tradicionalni pak, šestinski kišobran, također zaštićeno kulturno dobro, po legendi je pocrvenio kada je Jankić Janici ispod običnoga kišobrana došao izjaviti vječnu ljubav. Kad su se njihove usne srele, crni neugledni kišobran postade raskošno crven.

Šestine sam posjetio uoči godišnjice smrti najpoznatijeg šestinskoga stanovnika, „Oca domovine“, dr. Ante Starčevića kojemu je po njegovoj želji počivalište na šestinskome groblju i kojemu se svake godine u ovoj crkvi  28. veljače slavi svečana sveta misa. Baš ovdje, u zagrebačkim Šestinama, ovdje gdje je grob „Ocu domovine“, počinje i put na „Oltar Domovine“, na zagrebački Medvedgrad.  „Kada se ne može činiti dobro, dosta je da se ne čini zlo.“, govorio je ovaj veliki čovjek koji je čvrsto živio svoje ideale i načela. Dr. Ante Starčević, vjerom prožet, znao je kako „Nema druge pomoći do tebe, Gospodine!“, a što se čita u današnjem čitanju Knjige Estere i cijelim je svojim bićem zemaljski vijek proveo potpuno uklopljen u današnje Evanđelje u kojemu nam Isus progovara: „Sve dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je doista Zakon i Proroci.“

U nastavku hodočašća utječem se i jednoj misli ovoga istinskog velikana: „Najsigurniji je onaj koji je na sve pripravan.“
 

Da biste komentirali, prijavite se.