Adventske meditacije: "Betlehemsko svjetlo"

Dragi čitatelji i posjetitelji Laudata, ovoga došašća u suradnji s mladim hrvatskim dominikancima svakoga dana Vam donosimo razmatranje utemeljeno na misnim čitanjima dana! Osluškujmo zajedno Božju riječ i pripremimo se za Božji dolazak. Danas nam piše fr. Josip Dolić OP.
Autor: Laudato/Tragom istine utorak, 16. prosinca 2014. u 08:49

Zvijezda repatica označava rođenje kralja iz Davidova potomstva (Lk 2,11), kojeg prorok Jeremija naviješta. Ona je sjaj (Iv 1,5) nedostupnoj svjetlosti (1 Tim 6,16). Josipu i Mariji koja jaši na magarčiću neće ponuditi prenoćište (Iv 1,11), ali  magarčić i vol će prepoznati svoga Gospodina. Njihov će topli dah ispuniti štalicu i grijati dijete koje na mekoj slamici u jaslicama spava.

Pastiri će prepoznati sjaj Božje ljubavi: da dijete voli majku, a majka dijete i duh ljubavi koji ih ujedini. Jer pastiri imaju oštra osjetila kroz čuvanja životinja u mraku i tišini, da ih duh Božji može prosvjetliti, da im se otkrije tajna milosti tog djeteta koja će se siromasima, slabima i tlačenima  smilovati (Ps 72,12.13) i  njegovom slavom ispuniti (Ps 72,19).

I mudraci će prepoznati kralja koji će vladati u mudrosti i pravednosti (Jer 23,5). Oni neće pustiti da ih tama obuzme, nego će slijediti Duha koji ih s povjerenjem ispuni (Rim 8,26) da  to samopriopćenje Božje u štalici sačuvaju od kralja Heroda (Mt 2,12). To je sjajna svjetlost (Mt 1, 20) koja se i Josipu smilovala, koji je u strahu bio kad je Marija zatrudnjela.

Tajna i poklon ljubavi je da raste što više se troši. U punini milosti svjetlo tamu porazi, da se u svjetlu vidi da su djela u Bogu učinjena ispunjena slavom, a duh s nadom i radošću. (Lk 2,10.12-15).

Da biste komentirali, prijavite se.