Adventske meditacije: "Biti poslan"

Upalili smo treću adventsku svijeću uz razmišljanje preuzeto od sestara dominikanki Kongregacije svetih Anđela Čuvara. Piše s. Josipa Otahal OP.
Autor: Laudato/Sestre dominikanke nedjelja, 14. prosinca 2014. u 11:08

Treća nedjelja došašća B- Iz 61,1-2a.10-11; 1Sol 5,16-24; Iv 1,6-8.19-28

Prije dva mjeseca, kada sam u izlozima splitskih trgovina, ugledala prve lampice, rogate sobove, debeljuškaste djeda mrazove, okićene borove i svijetleće natpise „Merry Christmas“, i to na +18, pitala sam se je li to sve što nam je preostalo od slavlja Božića…Zar smo spali na to da nam tih petstotina verzija svijetlećih reklama, uz „Zvončiće“ i „Sam u kući“ raspiruju tzv. „Božićni duh“?!? Što se dogodilo s nama kršćanima, zbog čega smo tako olako pristali da nam „ukradu Božić“? (pritom ne mislim da je to učinio „Grinch“)

U evanđelju treće nedjelje došašća čitamo: „Bî čovjek poslan od Boga, ime mu Ivan. On dođe kao svjedok da posvjedoči za svjetlo da svi vjeruju po njemu. Ne bijaše on svjetlo, nego – da posvjedoči za svjetlo.“ Odmah na početku uočavamo kako je ČOVJEK, IMENOM Ivan, POSLAN od BOGA u SVIJET i to s RAZLOGOM. Osobno, u tome otkrivam ključ ispravnog življenja i djelovanja jednog kršćanina. Zašto?

Glagol IMENOVATI, uz to što označava: kazati ime, navesti/navoditi po imenu, ujedno znači i: (koga, što čime/za što) postaviti na dužnost, čast ili položaj. A POSLATI- učiniti da tko ode na neko mjesto s nekim zadatkom ili razlogom. Dakle, Ivan je postavljen u ovaj svijet od samoga Boga kako bi izvršio zadatak koji mu je povjeren. Njega držimo posljednjim od proroka. Za nas je on velik, jer nam evanđelja svjedoče kako je on preteča Mesije, svjestan svoga poslanja kojeg vrši do kraja. Vrijedno divljenja, zar ne?

Ali ne zaboravimo Isusove riječi: „Među rođenima od žene nitko nije veći od Ivana. A ipak, i najmanji u kraljevstvu Božjem veći je od njega.“ (Lk 7, 28) Isus time ne umanjuje Ivanovu važnost, već nam otkriva novu stvarnost po kojoj smo svi pozvani u punini živjeti svoje poslanje u ovome svijetu kako bismo na koncu baštinili Kraljevstvo Nebesko. Dakle svatko od nas je IMENOVAN I POSLAN S RAZLOGOM U OVAJ SVIJET. Kako bismo ispravno živjeli i djelovali, potrebno je najprije otkriti svoj pravi identitet „tko sam“, a potom razlog zbog kojeg nas je Bog poslao u ovaj svijet „zašto živim“?

Koje je naše „svjedočanstvo života“? Ako to sve promatramo kroz prizmu toga što se nazivamo „kršćanima“, onda imamo itekako o čemu misliti kroz ovo milosno vrijeme došašća! Jer u nastavku evanđelja čitamo: „Pa tko si da dadnemo odgovor onima koji su nas poslali? Što kažeš sam o sebi? On odgovori:Ja sam glas koji viče u pustinji:Poravnite put Gospodnji!“, „Među vama stoji koga vi ne poznate – onaj koji za mnom dolazi, komu ja nisam dostojan odriješiti remenje na obući.“ Ivan za sebe kaže da je samo GLAS. On nastupa samouvjereno, preciznije rečeno on otkriva svoj identitet s izraženom uvjerenošću u ispravnost svoga mišljenja i svoje vrijednosti. Jasnoćom govora izražava očitu spoznaju koja se temelji na, za njega, sigurnome sudu.

Nameće se pitanje: „Odakle Ivanu takva jasnoća i sigurnost u svoj identitet i poslanje?“ Ono što znamo o njemu, upravo će nam to pomoći u traženju odgovora. Ivan je naime boravio u pustinji, gdje je jačao duhom, a boravio je sve do dana svoga javnog nastupa. Imao je odjeću od devine dlake i kožnat pojas oko bokova, a hranom mu bijahu skakavci i divlji med. U svome nastupu je citirao proroka Izaiju, što znači da je dobro poznavao Pisma. Pustinja odnosno povlačenje u osamu kako bi se susreo sa živim Bogom, specifična odjeća i ishrana koje su odraz pokore i posta, te poniranje u Pisma; upravo je to Ivanov put otkrivanja svoga „tko sam“ i priprema za ispunjenje „svrhe vlastita života“.

Još je malo preostalo do svetkovine rođenja Isusova. Želiš li doista osjetiti pravi DUH BOŽIĆA (maloga Boga/Novorođenoga Kralja) pokušaj primijeniti Ivanovu metodu. “Pobjegni“ svakoga dana, na trenutak, od silnog „blagdanskog“ blještavila, nađi miran kutak, povuci se u skrovitost svoje nutrine i zamoli Boga da ti progovori srcu. Neka ti On, kroz ove dane, otkriva TKO SI TI - u Njegovim očima, kako te je zazvao IMENOM, koju ti je zadaću POVJERIO u ovome svijetu. Otkrij ponovno ljepotu i smisao posta, ali i vlastitu glad za Istinom skrivenu u u Pismu. Ne dopusti da ti ukradu i ovaj Božić, već ovog puta, „ukradi“ ti Božić za sebe samoga!

Da biste komentirali, prijavite se.