Adventske meditacije: "Da, vjerujem Ti"

Dragi čitatelji i posjetitelji Laudata, ovoga došašća u suradnji s mladim hrvatskim dominikancima svakoga dana Vam donosimo razmatranje utemeljeno na misnim čitanjima dana! Osluškujmo zajedno Božju riječ i pripremimo se za Božji dolazak. Danas nam piše fr. Domagoj Marija Duvnjak OP.
Autor: Laudato/Tragom istine petak, 05. prosinca 2014. u 09:48

U evanđelju šestog dana došašća čitamo i slušamo kako Isus ozdravlja dva slijepca. U tom susretu Isusa i dvojice slijepaca, evanđelje nam govori i ukazuje na važnost dara vjere. Na Isusov upit: „Vjerujete li da mogu to učiniti?“, oni spremno odgovaraju: „Da, Gospodine!“ Nakon njihovog iskaza vjere, Isus čini čudo i ozdravlja njihove oči. Vjera je ono što Isus traži od njih, a ne dugoročne molitve sa puno riječi.

Isus od nas traži čvrstu vjeru koja je postojana i u najtamnijim trenucima života. No, da bi imali potpuno povjerenje u Isusa istovremeno je potrebno imati potpuno nepovjerenje u sebe. To može samo onaj koji je ponizan, a Isus može surađivati samo sa poniznom dušom.  Petar je hodao po moru dokle god je gledao u Isusa, a čim je pogled svrnuo na sebe i na valove oko sebe, počeo je tonuti. Isusu se najviše sviđa duša koja ima slijepo povjerenje u njega. 

Ovdje bi bilo dobro postaviti sebi jedno pitanje: služim li Isusu s potpunim povjerenjem ili s nepovjerenjem? Jesam li se predao Isusu s potpunim povjerenjem ili pak držim pojedine segmente svoga života samo za sebe? Kada ljubimo istinski i bezuvjetno tada i istinski i bezuvjetno vjerujemo osobi koju ljubimo. U ljubavi nema straha niti nepovjerenja. 

„Kako mnogo ljubim duše koje se potpuno pouzdavaju u mene-za njih ja činim sve.“ rekao je Isus sv. Faustini Kowalskoj. U krepostima se raste postupno, a isto tako i u vjeri. Nitko nije preko noći stekao potpuno povjerenje, savršenu ljubav ili duboku poniznost. Zato, prepustimo se s potpunim pouzdanjem Božjoj pedagogiji da nas ona odgaja i vodi kroz sve životne situacije. Molimo Isusa da nam podari nepokolebljivu vjeru, vjeru koja mu se predaje i kada nam se sve čini beznadno i besmisleno. Ne smijemo nikad smetnuti sa uma, da prije nego smo postali On nas je stvorio iz ničega, i na toj spoznaji svoga ništa, i svoje malenosti graditi vjeru i pouzdanje samo na Isusu.

 

Da biste komentirali, prijavite se.