Adventske meditacije: "Dođite k meni svi izmoreni"

Dragi čitatelji i posjetitelji Laudata, ovoga došašća u suradnji s mladim hrvatskim dominikancima svakoga dana Vam donosimo razmatranje utemeljeno na misnim čitanjima dana! Osluškujmo zajedno Božju riječ i pripremimo se za Božji dolazak. Danas nam piše fr. Marko Pavlinović OP.
Autor: Laudato/Tragom istine srijeda, 10. prosinca 2014. u 08:27

Hodeći kroz liturgijsko vrijeme Došašća i otvarajući se otajstvu Kristova rođenja, Matejevo evanđelje nas poziva da hitimo u susret Gospodinu koji nas dolazi odmoriti i rasteretiti kako bi našli spokoj dušama svojim otpočinuvši u njemu. On nas poziva, štoviše, da uzmemo Njegov jaram i breme na sebe i da se učimo od njega koji je krotka i ponizna srca, jer kako kaže Isus: „Uistinu, jaram je moj sladak i breme je moje lako“ (Mt 11,30).

Ako se na trenutak zaustavimo pred ovim evanđeoskim tekstom, uočit ćemo čovjekovu potrebu za odmorom i rasterećenjem. Time se želi reći da čovjek ne treba samo odmor i rasterećenje u fizičkom smislu, već u duhovnom smislu kako bi otpočinuo u svom Bogu i tako dobio snagu za daljnje životne izazove.

Utjelovljeni Bog, Gospodin naš Isus Krist, zaogrnut slabošću ljudskog tijela dolazi čovjeku u njegovu egzistencijalnu zbilju i preobražava je. On „umornome snagu daje, jača nemoćnoga“ (Iz 40,29). Isus se tako solidarizirao s čovjekovom patnjama, bolima i slabostima. On nam se daje da bi po njemu i u njemu nadišli tegobe svoga života i pronašli spokoj i snagu za daljnje koračanje na putu do vječnosti.

No treba se odvažiti i odazvati se susretu s Isusom, odgovorivši mu vjerom i pouzdanjem,  jer „onima što se u Gospodina uzdaju snaga se obnavlja, krila im rastu kao orlovima, trče i ne sustaju, hode i ne more se“ (Iz 40,31).

Stoga, čovječe izađi iz sebe i pohiti u susret svom Gospodinu, Otkupitelju i Spasitelju, jer „on ti otpušta sve grijehe tvoje, on iscjeljuje sve slabosti tvoje, on ti od propasti izbavlja život, kruni te dobrotom i ljubavlju“  (Ps 103,3-4). Otvori svoje srce Kralju slave i predaj mu svoj jaram i breme koje te tišti, i primi njegov jaram i njegovo breme, u kojemu ćeš zadobiti potrebnu milost i snagu. I tada reci duši svojoj:

„Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina
i sve što je u meni sveto ime njegovo!
Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina
I ne zaboravi dobročinstva njegova!“ (Ps 103,1-2).

Da biste komentirali, prijavite se.