Adventske meditacije: "Ivan Krstitelj: primjer proroka"

Dragi čitatelji i posjetitelji Laudata, ovoga došašća u suradnji s mladim hrvatskim dominikancima svakoga dana Vam donosimo razmatranje utemeljeno na misnim čitanjima dana! Osluškujmo zajedno Božju riječ i pripremimo se za Božji dolazak. Danas nam piše fr. Josip Cota OP.
Autor: Laudato/Tragom istine četvrtak, 11. prosinca 2014. u 09:50

Mt 11,11-15

Već nakon što prvi put pročitamo ovaj ulomak iz Evanđelja po Mateju nameće se jedno pitanje: što to znači da je Ivan Krstitelj najveći među rođenima od žene, ali je ipak i najmanji u Kraljevstvu nebeskom veći od njega?

Kada je riječ o rođenima od žene, onda se pritom misli na sve ljude koji su živjeli u vremenu do Isusa Krista. U njoj nitko nije veći od Ivana Krstitelja jer je on ispunio svoju zadaću pripravljajući put Isusu i tako postao najveće ljudsko biće ikad rođeno prije nastupa Kraljevstva nebeskog. Ta je zadaća bila od velike važnosti i ona se sastojala prije svega u pozivu na obraćenje bez kojega nije moguće podložiti se Kraljevstvu nebeskom. Stoga, slušati i provoditi u djelo poziv Ivana Krstitelja znači biti u trajnom procesu postajanja dostojnim zajedništva s Kristom i Kraljevstva nebeskog.

Ono je misterij i nije još u punini ostvareno, a kada se kaže da je najmanji u njemu veći od Ivana Krstitelja, to onda samo označava veliku razliku između onoga što mi možemo učiniti za naše spasenje i onoga što Bog za njega čini. Ivan Krstitelj je kao najveći među rođenima od žene simbol ljudske veličine, ali i ono najviše ljudsko jest u usporedbi s božanskim neznatno. Bog nas svojom milošću i snagom uvijek pretječe, a najuzvišenije što je ikad učinio jest to što nam je poslao svoga Sina koji je pravi znak kraljevstva nebeskog te ga čini prisutnim.

Ivan Krstitelj nam stoga može poslužiti kao primjer da prihvatimo Isusa Krista kao vrhovno mjerilo našeg života uprisutnjujući njegovo kraljevstvo u odnosima s našim bližnjima. Poput njega i mi možemo biti proroci u našim životima koji drugima aktualiziraju riječ evanđelja te oglašavaju nadu u bolje sutra. No, da to ne bi bila tek prazna priča, naša je dužnost donositi plodove dostojne obraćenja, kako sam Ivan Krstitelj kaže, te poput njega biti nepokolebiv u vjernosti i odanosti Bogu. 

Da biste komentirali, prijavite se.