Adventske meditacije: "Uspnimo se na goru"

Dragi čitatelji i posjetitelji Laudata, ovoga došašća u suradnji s mladim hrvatskim dominikancima svakoga dana Vam donosimo razmatranje utemeljeno na misnim čitanjima dana! Osluškujmo zajedno Božju riječ i pripremimo se za Božji dolazak. Danas Vam piše fr. Marko Dokoza OP.
Autor: Laudato/Tragom istine srijeda, 03. prosinca 2014. u 09:18

Razmišljanje na dnevna čitanja, 3. prosinca 2014.
(Iz 25, 6-10a; Ps 23, 1- 6; Mt 15, 29-37)

Motiv koji nam upada u oči u prvom čitanju i evanđelju je gora. 'Ova gora' kod Izaije je mjesto Gospodnje gozbe koju pripravlja svim narodima i mjesto na kojem će Gospodin 'raskinuti zastor što zastiraše sve narode, pokrivač koji sve pogane pokrivaše, i uništit će smrt zasvagda'. U Evanđelju čitamo kako je Isus uzašao na goru i ondje sjeo primajući 'mnoštvo svijeta koji položen do njegovih nogu biva ozdravljen'.

Gora je mjesto posebnog susreta s Gospodinom. To nam je poznato još od Abrahamova žrtvovanja Izaka. Mojsije prima Božju objavu na gori. Isus se često povlači u goru na molitvu, a na gori se događa i njegovo preobraženje. Ne možemo ne zaključiti da gora zauzima posebno mjesto u Božjoj komunikaciji s čovjekom.

Promatrajući goru možemo i razmišljati dalje kakva je to Božja komunikacija s čovjekom. Za uspon na goru potrebno je uložiti vrijeme i napor. Gora je često puna opasnosti: divlje zvijeri, nedostatak vode, mogućnost pada i smrti. Uspon na goru vodi čovjeka u nesigurnost, neizvjesnost. Traži izlazak iz sigurnosti doma i hod u nepoznato jer gora je uvijek izvan grada, izvan vreve.

Ali, kako već rekosmo, gora je povlašteno mjesto susreta s Gospodinom. Na 'ovoj gori' pripravljena je gozba, na 'ovoj gori' sjedi Isus i u podnožju njegovih nogu pronalazimo ozdravljenje.

I naš hod kroz Došašće često je poput uspona na goru: izazovan i pun iznenađenja. Ali mi bez gore ne možemo, ne možemo bez susreta s Gospodinom. Po našim su selima i gradovima razbacane gore, a u ovo vrijeme posebno nam je izazovan uspon prema tim gorama gdje se u ranim jutarnjim satima okuplja Crkva da slavi sv. misu. Krenimo i mi još za mraka ususret Gospodinu koja nas ozdravlja i poziva na gozbu svoje ljubavi.


Hvala braći studentima Hrvatske dominikanske provincije! Posjetite ih ovdje.

 

 

Da biste komentirali, prijavite se.