Adventske meditacije: "Važnost osluškivanja Božjega glasa"

Dragi čitatelji i posjetitelji Laudata, ovoga došašća u suradnji s mladim hrvatskim dominikancima svakoga dana Vam donosimo razmatranje utemeljeno na misnim čitanjima dana! Osluškujmo zajedno Božju riječ i pripremimo se za Božji dolazak. Danas nam piše fr. Dominik Štefulić OP.
Autor: Laudato/Tragom istine četvrtak, 18. prosinca 2014. u 09:34

Jr 23,5-8; Ps 72,1-2.12-13.18-19; Mt 1,18-24

Jedna od bitnijih stvari u duhovnom životu je osluškivanje Boga, bližnjih i svega oko sebe. Koliko je zapravo važno osluškivanje Boga svjedoči nam i današnje evanđelje. Sveti Josip nalazi se u ljudskim sumnjama i unutarnjim borbama. Ne može prihvatiti situaciju: Marija, njegova zaručnica je trudna. U teškim je dvojbama jer je znao da ako obznani javno da je otac djeteta da će Mariju dovesti na trg i kamenovati. Ipak Bog je onaj koji vodi i ljudsku povijest i ljudski život. Uvijek se pojavi tu kada je to najpotrebnije, te intervenira i upućuje svoju riječ kako bi se problem riješio. A za to nam je potrebno stalno osluškivanje.

Vidimo u današnjem evanđelju da Bog djeluje preko anđela, preko posrednika, kako bi pomogao Josipu u njegovim sumnjama. Bog koristi posrednike kako bi pomogao nama ljudima. Ti posrednici ne moraju biti anđeli, to mogu biti obični ljudi, naši prijatelji, bližnji, ali i stranci. Zato je vrlo važno osluškivati i slušati što nam drugi govore, jer po njima nam Bog daje rješenje za našu situaciju. Bitno je prihvatiti i saslušati savjet svakoga, a onda prepoznati Božju volju i glas u tome.

Božja je riječ prisutna, živa i djelotvorna, ali je pitanje jesmo li mi sposobni prepoznati i, što je još važnije, jesmo li spremni prihvatiti Božju ponudu ili rješenje za naša životna pitanja i poteškoće. Naime, rješenje koje Bog nudi Josipu, niti u jednom elementu ne slaže se s Josipovim rješenjem i njegovom odlukom: "A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti." Bog nudi potpuno oprečno rješenje: "Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih."

Što nam govori ovo Božje rješenje? Zašto mi danas ne čujemo Božji glas ili Božje rješenje za naše teške životne probleme i poteškoće? Vjerujem da je jedan od glavnih razloga taj što Božje rješenje, a koje dolazi preko drugih, nije ono koje smo mi donijeli ili nije u skladu s našom odlukom, tj. ne slaže se s našim rješenjem. Naime, kad donesemo odluku kako bismo riješili neki problem, prijedlozi i rješenja drugih čine nam se suludima i smatramo kako mi sami najbolje znamo. To je tako pogotovo onda ako je njihovo rješenje nešto što smo odmah u početku odbacili. Josip je odlučio ostaviti Mariju. Problem je bio jedino na koji način to učiniti. Međutim, Bog mu po anđelu nudi ono rješenje koje je on odbacio. Josipova veličina jest upravo u tome što je napustio svoje rješenje i prihvatio ono što je sam odmah isključio, a ono glasi: uzeo je Mariju za svoju ženu.

Zamolimo danas Gospodina, da nam udijeli jakosti i snage da možemo doista biti otvoreni njegovim poticajima, te da nam udijeli sigurnost u vjeri kako ne bismo možda tražili samo izvanredne znakove u našim životima. Možemo biti sigurni da nas Bog nije niti napustio, niti nas je prepustio uzburkanim valovima ovoga svijeta u kojem živimo. Osluškujmo Božji govor preko govora naših bližnjih i trudimo se prepoznati njegov glas koji možda samo šapuće, ali ipak je prisutan i ima snagu mijenjati ne samo naš osobni život, nego i život cijeloga svijeta.

 
Da biste komentirali, prijavite se.