Adventske meditacije: "Više nije znao gdje je"

Dragi čitatelji i posjetitelji Laudata, ovoga došašća u suradnji s redovnicima Hrvatske dominikanske provincije svakoga dana Vam donosimo razmatranje utemeljeno na misnim čitanjima dana! Osluškujmo zajedno Božju riječ i pripremimo se za Božji dolazak. Danas nam piše fr. Petar Galić OP.
Autor: Laudato/Petar Galić OP petak, 08. prosinca 2017. u 12:13

Jahve, Bog, zovne čovjeka: "Gdje si?" reče mu. (Post 3, 9)

Međutim, čovjek više nije znao gdje je...

Kad je čovjek počinio grijeh više nije znao gdje je. Po grijehu dolazi potpuni gubitak, izgubljenost čovjeka...

Danas slavimo svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. To je Božji plan za pronalazak čovjeka, kako bi ga vratio iz izgubljenosti. Za ostvarenje toga plana Bogu je trebala suradnja čovjeka, ali to je mogao biti samo netko bez grijeha. Jer rekli smo da je čovjek u grijehu izgubljen, pa ne može izgubljen izgubljenoga tražiti.

A jer se svaki čovjek začinje s ljagom istočnoga grijeha, činilo se da nam nema pomoći od nas samih po sebi. Zato je Bog udijelio Mariji jedinstvenu povlasticu da je njezino začeće očuvao od ljage istočnoga grijeha, te je ona od početka posjedoval svetost, odnosno prijateljstvo s Bogom kroz posvetnu milost.

Tako je Marija slobodno mogla pristati da bude Majka Otkupiteljeva zbog jedinstvene povlastice njezinog Bezgrješnog Začeća.

Dogma Bezgrješnog Začeća glasi: "Preblažena Djevica Marija bila je, od prvog trenutka svoga začeća, jedinstvenom milošću i privilegijom Svemogućeg Boga i na temelju zasluga Isusa Krista, Spasitelja ljudskog roda, očuvana netaknutom od svake ljage istočnoga grijeha" (Dogma 1854).

Tako je Marija očuvana od svake ljage da bi mogla biti Majkom Sina Božjega, našega i svoga Spasitelja. A samo On je mogao ostvariti povratak čovjeka iz izgubljenosti, pa je i rekao – Sin čovječiji došao je potražiti izgubljeno, dovest natrag zalutalo.

Zahvaljujući tome mi možemo ponovno znati gdje smo, i zato ZNAMO GDJE SMO.

Da biste komentirali, prijavite se.