Blago

Gospodin je moje svjetlo i spasenje, koga da se bojim, Gospodin je štit života moga pred kime da strepim. (Ps 27, 1)
Autor: vlč. Filip Pavlović/Laudato Photo: cartasdeunjovencristiano.files.wordpress.com ponedjeljak, 30. ožujka 2015. u 11:42

U ovim recima psalma Crkva prepoznaje Kristov glas jer se on u svojoj muci s pouzdanjem tjecao Ocu, no istovremeno je to poticaj svakomu od nas da svome Spasitelju izrazimo nepokolebljivo pouzdanje i zahvalnost jer nas nije ničim drugim otkupio doli vlastitom mukom, smrću i slavnim uskrsnućem. U Raspetome nalazimo oproštenje svojih grijeha, ali nalazimo i svoje utočište u različitim poteškoćama života, koliko smo puta gledajući u raspelo dobili snage za nošenje vlastitog križa.

Isus je danas u Betaniji, u gostoljubivoj obitelji svojih prijatelja, Lazara, Marte i Marije. Čin poštovanja što ga je Marija učinila nagovještaj je onoga što će se zbiti. Ne obazirući se na troškove pomazuje Isusove noge dragocjenom pomašću, a prema židovskom običaju noge su se pomazivale samo mrtvacima dok se živom čovjeku pomazivala glava. Marija time kao da želi izraziti više ljubavi za onaj manjak ljubavi drugih koji će se uskoro pokazati. No, već sada je prisutan i prizvuk izdaje – zar se ta pomast nije mogla prodati – i navedena je čak i cijena 300 denara. Onaj koji je to prigovorio očito je dobro poznavao situaciju na tržištu, i svoj udio, iako je to prekrio tobožnjom brigom za siromahe, zlobna kritika nagovještaj je buduće izdaje. Slično je vladanje onih danas koji prigovaraju na vrijednosti koje se troše samo na Boga i bogoslužje. U očima takvih ljudi molitva je gubljenje vremena, a ljudski životi koji su se posvetili u ljubavi prema Bogu i njemu na čast služe su ništa drugo nego promašena stvarnost. Takvi zaboravljaju da nitko nije više naglašavao brigu za siromašne od Krista, no još su veća dužnost ljubav i štovanje Boga, te dvije stvari nisu u suprotnosti. Marija je pomazala Isusove noge dragocjenom pomašću, no ona je znala da je njen čin ljubavi dragocjen. Što je u tebi ili u tvom životu ono što se ne može mjeriti novcem i kome i kako ti dijeliš svoje blago? Možeš li razmisliti kako staviti svoje blago u službu Bogu?
 
 

Da biste komentirali, prijavite se.