Dovoljne su Kristove riječi: Ustani, uzmi svoju postelju i hodi!

Isus ga ozdravlja na licu mjesta. Nije mu potrebna voda iz kupališta.
Autor: fra Zvonimir Pavičić, OFM Photo: Youtube/screenshot utorak, 28. ožujka 2017. u 08:24
Iz Evanđelja po Ivanu:
 
Bijaše židovski blagdan pa Isus uziđe u Jeruzalem. U Jeruzalemu se kod Ovčjih vrata nalazi kupalište koje se hebrejski zove Bethzatha, a ima pet trijemova. U njima je ležalo mnoštvo bolesnika — slijepih, hromih, uzetih.

Bijaše ondje neki čovjek koji je trpio od svoje bolesti trideset i osam godina. Kad ga Isus opazi gdje leži i kada dozna da je već dugo u tome stanju, kaže mu: 'Želiš li ozdraviti?' Odgovori mu bolesnik: 'Gospodine, nikoga nemam tko bi me uronio u kupalište kad se voda uzbiba. Dok ja stignem, drugi već prije mene siđe.' Kaže mu Isus: 'Ustani, uzmi svoju postelju i hodi!' Čovjek odmah ozdravi, uzme svoju postelju i prohoda.

Toga dana bijaše subota. Židovi su stoga govorili ozdravljenome: 'Subota je! Ne smiješ nositi postelju svoju!' On im odvrati: 'Onaj koji me ozdravi reče mi: 'Uzmi svoju postelju i hodi!' Upitaše ga dakle: 'Tko je taj čovjek koji ti je rekao: 'Uzmi i hodi?' No ozdravljenik nije znao tko je taj jer je Isus nestao u mnoštvu što se ondje nalazilo. Nakon toga nađe ga Isus u Hramu i reče mu: 'Eto, ozdravio si! Više ne griješi da te što gore ne snađe!' Čovjek ode i javi Židovima da je Isus onaj koji ga je ozdravio. Zbog toga su Židovi počeli Isusa napadati što to radi subotom.

Iv 5, 1-3a.5-16
 
Isus je u Jeruzalemu i nalazi se kod Ovčjih vrata gdje je bilo kupalište u kojem se nalazilo 'mnoštvo bolesnika'. Ovčja vrata su bila jedna od vrata na sjevernoj strani hramskih zidina. Ona su svoje ime vjerojatno dobila po prodaji ovaca koje su se koristile kao hramske žrtve. A voda toga kupališta podzemnim je kanalom tekla do Hrama gdje se koristila za potrebe hramskog kulta.
 
Svi ti bolesnici čekali su trenutak kad će se voda uzbibati jer se vjerovalo kako se to dogodi svaki put pri silasku anđela Božjeg te da tada voda ima ljekovitu moć. No, bilo je potrebno doći do toga mjesta, a bolesnik kojeg je Isus zamijetio nije imao nikoga tko bi ga 'uronio' u kupalište kad se voda uzbiba. On je u svojoj bolesti osamljen i prepušten je sam sebi. U takvom stanju nalazio se trideset i osam godina. Veliko je to razdoblje i možemo samo zamisliti kroz kolike je muke prošao ovaj čovjek.
 
Isus ga primjećuje u njegovoj boli i vidi njegovu muku, raspituje se o njemu i kad saznaje sve informacije, pristupa mu i pita ga želi li ozdraviti. Bolesnik je vjerojatno mislio da će mu Isus ponuditi pomoć pri ulasku u kupalište kako ga drugi ne bi pretekli jer mu na to pitanje odgovara upravo izjavom kako nema nikoga tko bi ga uronio u kupalište. No, Isus ga ozdravlja na licu mjesta. Nije mu potrebna voda iz kupališta. Dovoljna je Kristova riječ: 'Ustani, uzmi svoju postelju i hodi!' I čovjek odmah ozdravlja te čini onako kako mu je Isus naredio.
 
U ovome prikazu možemo primijetiti kako se sve to dogodilo kod Ovčjih vrata gdje su se, kako smo rekli, prodavale ovce za hramske žrtve. Evanđelist Ivan upravo Isusa vidi kao ono Janje koje je savršena žrtva za sve ljude. Žrtva bez mane. Žrtva koja će spasiti one koji vjeruju. Žrtva koja će dokinuti dotadašnje žrtvovanje i uspostaviti novi savez između Boga i ljudi. I iako bolesnik misli kako će mu Isus pomoći uroniti u vodu koja odatle ide sve do Hrama te da će mu to donijeti ozdravljenje, on ozdravlja na samu Isusovu riječ. On njegovom prisutnošću i riječju biva uronjen u samo Božje milosrđe koje je jedino kadro ozdraviti čovjeka. I ne treba čekati određeno vrijeme kad bi se voda toga milosrđa uzbibala. Ono je uvijek ozdravljujuće, samo je potrebno vjerovati. 


 
Da biste komentirali, prijavite se.