Istina će vas osloboditi

Ja sam spasenje naroda. Iz koje god nevolje me zazovu, uslišit ću ih, govori Gospodin. Današnja Ulazna pjesma [Četvrtak III. Tjedan korizme]
Autor: vlč. Filip Pavlović/Laudato Photo: mashable.com četvrtak, 08. ožujka 2018. u 12:41

Današnje riječi koje nam mogu biti nadahnuće u oblikovanju naših stavova su: divljenje, iskrenost i istinoljubivost. Malo dijete je gledalo, širom otvorenih očiju, koja su se blistala poput velikih srebrnjaka, kako se sunce polagano spušta s nebeskog plavetnila u svoj suton. U času se dogodila eksplozija boja na horizontu. S čuđenjem je dijete pogledalo u svoju majku i reklo: „Mama, učini to još jednom!“ Božja čuda blistaju pred tobom svakoga dana. Jesi li možda prezauzet da bi ih primijetio. Evanđelje na Svetoj misi kazuje da je Isus istjerao đavla iz nijemog čovjeka, koji je čim je zloduh izišao, progovorio naočigled zadivljenog mnoštva. Francisco Fernandez – Carvajal u svojoj knjizi "Razgovarati s Bogom" u današnjem razmatranju kaže: „Bolest, tjelesni nedostatak, koji obično nema nikakve veze s grijehom, simbol je stanja u kojem se nalazi grešnik, on je duhovno slijep, gluh, nijem i oduzet. Liječenja koja vrši Isus osim stvarne i povijesne činjenice također su simbolična, predstavljaju duhovno ozdravljenje koje je Isus došao ostvariti među ljudima. Mnogi Isusovi čini prema bolesnicima slika su sakramenata.“

Nemojmo dopustiti da nas zarobi nijemi duh, da ne mognemo druge zamoliti za pomoć, reći im riječ oproštenja, ili da izbjegavamo Bogu izreći svoje nevolje i poteškoće posebice u molitvi i sakramentu ispovijedi, da nam đavao tako ne sveže samo jezik nego i dušu i tako nas zarobi.

Vježbajmo se u iskrenosti i istinoljubivosti. Ako nam oholost zatvori usta tada će i naše stanje postati neizlječivo! Poslušajmo Božje poticaje, koje nam dolaze u molitvi i savjetima dobrih osoba i koji nas mogu vratiti na pravi put. Ne bismo trebali dopustiti nijednoj nesavršenosti da nas određuje, sve nam može poslužiti kao poticaj da s Bogom uspostavimo bolji odnos. Ljubi istinu jer je sam Isus za sebe rekao – Ja sam Istina! - dok đavao uvijek obmanjuje lažima. Ne dopustimo da nas strah paralizira, sve što je vrijedno često puta je teško i traži od nas napor, a za usvojiti iskrenost ne treba štedjeti energije, to je prvorazredna krepost i najljepši ures kršćanina.

Prvi korak u postizanju iskrenosti je moliti Gospodina da ti udijeli milost iskrenosti, prema sebi, prema drugima i prema Njemu. Neka naša molitva uvijek teče kao izvor i potok i uvijek ćemo biti bistri, tek kada prestanemo teći pretvaramo se u baru. Nedavno sam čuo za jednu akciju mladih u mom kraju, u Hercegovini, nazvali su je "Deset dana bez ekrana", netko će reći - a kako ćemo čitati meditacije na laudato.hr-u - no možda je dobro razmisliti i o postu od informacija u današnje vrijeme "ideologiziranih medija". Papa Franjo nam kaže da se „stvarnost bolje vidi iz periferije nego iz središta“ – možda je i nama potrebno povući se iz središta medijske vreve, iz života prepunog ekrana, u periferiju, gdje bismo počeli tražiti nepristranu informaciju, istinitu i razboritu kako bismo se obogatili i kako bismo i druge mogli obogatiti. Možda tako usvojimo i načela "razlikovanja duhova" svetog Ignacija Loyolskog, razlikovanja istine od laži, da i nas istina oslobodi.
 

Da biste komentirali, prijavite se.