Korizma kao 'software' za život

Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni! Ps 51, 12
Autor: vlč. Filip Pavlović/Laudato Photo: en.wikipedia.org srijeda, 06. ožujka 2019. u 14:34

Svi mi imamo barem malo iskustva kako nam kompjutor ili neka druga elektronička naprava ne rade dobro ili ne rade uopće ako nemaju dobar ili dobro instaliran kompjutorski program. Nekako je slično i s ljudima i mi se trebamo brinuti o svojim nutarnjim programima. U tom smislu bih vam ove korizme htio biti na usluzi da prepoznate Korizmu kao priliku za instalaciju životnog software-a. Kroz ovaj niz članaka, gledajte iskoristiti sve ono što vas Bogu privlači i čini boljima, a ono što mislite da bi bilo loše za vas (ako se što takvoga nađe) jednostavno odbacite, jer je pisac i ovih redaka samo čovjek kojemu se znaju dogoditi greške, htio bih da se svakako uključite svojim razmišljanjima i prijedlozima da se međusobno obogaćujemo.


Ako postoji vrijeme za koje možemo reći da je posvećeno promjeni i nadi onda je to Korizma. Imati postojan duh to jest osnažiti se! To nam je potrebno za ovaj duhovni put. Danas nas Crkva poziva da započnemo iznova s čistim srcem. Što pod tim Crkva misli?

Svjedoci smo kako danas u društvu postoje razni koncepti ljepote, svakodnevno vidimo kako modeli poziraju na naslovnicama časopisa i u tv reklamama, no istinski lijepa osoba je samo ona koja ima lijepu dušu, a dušu samo Bog može uljepšati. Kršćanski koncept ljepote je lijepa duša – čisto srce. Samo čisto srce je lijepo, postojano, radosno i snažno. Samo Bog vam može pomoći da svoju savjest izgradite tako snažno da se može oduprijeti napasti da pomiješa fizičku ljepotu s nutarnjom ljepotom.

Dosta davno sam čuo jednu uistinu lijepu misao – samo osoba koja je ljubljena može smoći snage da se promijeni – mislim da ta misao vrijedi za svakoga. No, mi ne trebamo biti zabrinuti jer nas Bog voli, mi smo njegova ljubljena djeca!

Dragi prijatelji, Božja podrška vam može pomoći da učinite ono što je ispravno, kada drugi traže da se izvuku na lakši način. Mi se često puta ponašamo tako da nudimo svoje srce svemu i svakomu, a kad nas sve razočara onda dođemo Bogu. Ne bojmo se Bogu darovati svoje ranjeno srce, on će ga učvrstiti i osnažiti. Bilo bi najbolje kada bismo uvijek prvo njemu srce pružili na dar, onda ne bi bilo razočaranja!

Bože daruj mi skrušeno srce svjesno vlastitih pogrješaka i grijeha, ali svjesno i tvoga milosrđa, daruj mi iskreno srce i snažno srce koje je spremno živjeti po tvojoj volji - to može biti naša molitva danas.

Što se preporuča ponijeti na korizmeno putovanje: Svakako ponesite Božju Riječ kuda god išli, molitvu, čestu ispovijed i pričest, odricanja i djela ljubavi i iz njih crpite snagu na korizmenom putu.

Nema istinskog obraćenja, a da se ono ne primijeti u ponašanju – stoga neka ljudi već danas vide kako ste marljiviji, ljubazniji, kako ste nesebični i iskreni, nenametljivi i uslužni.

Napravite svoj plan za ovu korizmu! Ne zaboravite staviti u svoj plan i česte trenutke gdje ćete biti sami s Bogom – iz takvih trenutaka crpite svoju inspiraciju i korizma će vam biti radosno vrijeme iako je prepuna poruka trpljenja i pokore. Uzdajte se u Božju snagu. Bogu darujte svoje brige, svoj život i ne bojte se. Bog će vas nositi na svome dlanu.

 

Da biste komentirali, prijavite se.