Pogledi

Tko čini istinu, dolazi k svjetlosti (Iv 3, 21)
Autor: vlč. Filip Pavlović Photo: franthony.com nedjelja, 15. ožujka 2015. u 08:59

Danas započinjemo četvrti korizmeni tjedan, teme ovog tjedna stavit ćemo pod zajednički naslov – Pogledi. Pokušajmo se usredotočiti na poruku radosti koje nam današnje evanđelje nosi – život vječni. Danas bližeći se kraju korizme razmatrajmo radost križa Kristova.

Isus nas poziva da budemo graditelji kulture života i mira, da bismo bili ljubitelji svjetla, a ne učenici tame. Pravo na život temeljno je pravo svake ljudske osobe, a upravo se taj najdivniji dar – ŽIVOT – izdaje na toliko načina! Nasilje i droga, glad i ratovi dovode milijune ljudskih života u opasnost. Sveti Ivan Pavao II. kaže: „Neredi, nevolje što pogađaju čitav svijet, povezani su s nutarnjim neredom ukorijenjenim u srcu ljudi. U svjetlu vjere taj se nered naziva grijeh, zloporaba osobne slobode, proizlazeći iz istočnog grijeha.“ Za jedan narod koji je toliko propatio u svojoj nedavnoj prošlosti bilo bi za očekivati da će na jedan izvanredan način cijeniti i ljubiti vrednotu života, no nažalost to se ne događa onako kako bi to trebalo – možda je upravo razlog tomu što smo izborili izvanjsku slobodu, a onu nutarnju – slobodu od strukture grijeha u nama – tek trebamo izboriti i s njom se suočiti i kao pojedinci i kao narod.

Svakodnevno slušamo vijesti o ratovima koji se čine tako daleko iako smo i sami nedavno proživljavali istu sudbinu. Zbog toga je važno prepoznati potrebu izgradnje kulture života i kulture mira. Mi itekako možemo pripomoći u tomu jer smo i sami na vlastitoj koži vidjeli što donosi suvremena kultura smrti i rata. Neka izgradnja kulture života i kulture mira bude danas i tvoja zadaća u tvojim životnim okolnostima kako bi se iz Srca Raspetoga rodilo novo čovječanstvo otkupljeno od grijeha. Moli za zaštitu nerođenog života, moli za stare, moli za radnike, za očuvanje mira i dobrobiti u obiteljima, za očuvanje vrednote života. Budi brižan i radi za opće dobro, za mir i pravdu za svakoga, a ne samo za neke ili samo za sebe. Na to smo pozvani kao ljudi, a posebice kao kršćani - oživjeti u vlastitom životu vrijednosti Kristovog govora na gori. Biti sol zemlje i svjetlo svijeta, moliti i pomagati onima u potrebi, moliti za vođe država, moliti za vlastite neprijatelje, biti drugačiji, biti mirotvorci i zagovaratelji dostojanstva ljudske osobe od začeća do prirodne smrti.

Kao što je Nikodem došao k Isusu i ti se brini o svome duhovnom vodstvu, pronađi dobrog ispovjednika kojem ćeš se moći povjeriti i koji će ti pomoći da duhovno rasteš, ljubi istinu i idi k svjetlosti, nemoj se bojati biti u potpunosti Božji, jer ako ne znamo dobro koristiti ovaj prolazni i vremeniti život, ako njega ne znamo obasjati Božjim svjetlom tko će nam povjeriti ono istinsko blago – život vječni, ako se nismo pokazali odgovornima u ovom vremenitom. Živi čovjek je slava Božja, kako kaže sv. Irenej. Trudi se i ti slaviti Gospodina svojim životom, neka tvoj pogled uvijek bude usmjeren prema vječnosti da i ti sam budeš blagoslov onima koji te susreću! Završio bih molitvom Kraljici mira iz knjige – Misli blaženog pape Ivana Pavla II. za svaki dan u godini: „Tebi Marijo, Kraljice mira, s vjerom povjeravamo svoju brigu i svoju molitvu: nek ljudi s pouzdanjem i odlučnošću krenu putem mira! To je danas jedini put koji donosi pobjedu pravde! Jedini put dostojan uljuđenosti! O, Gospodine, daruj nam mir!“
 

Da biste komentirali, prijavite se.