Predanje

Evo, dolazim Gospodine, vršiti volju tvoju. (usp. Ps 40, 8-9)
Autor: vlč. Filip Pavlović Photo: fra3.net srijeda, 25. ožujka 2015. u 09:25

Danas nam je odmorište na našem korizmenom putu svetkovina Navještenja Gospodinova – Blagovijest. Glavna misao liturgije današnje svetkovine jest prikazanje, potpuno predanje Bogu. Ta je misao izražena u retku: „Evo, dolazim Gospodine, vršiti volju tvoju”, a odnosi se na raspoloženje Krista i njegove majke jer su oboje bili duboko sjedinjeni u istom stavu prikazanja i prihvaćanja.

Pisac poslanice Hebrejima je ove riječi uzeo iz psalma shvativši kao da ih izgovara Sin Božji kod Utjelovljenja. „Zato Krist ulazeći u svijet veli: Žrtva i prinos ne mile ti se, nego si mi tijelo pripravio; paljenice i okajnice ne sviđaju ti se. Tada rekoh: 'Evo dolazim!' U svitku knjige piše za mene: 'Vršiti, Bože, volju tvoju!'” (Heb 10, 4-7)

Još prije nego li je Božji Sin u vremenu izrazio svoje prikazanje, prije nego li je uzeo tijelo koje mu je po Očevoj volji pripravljeno u djevičanskom krilu jedne skromne žene bilo je potrebno da to isto prikazanje izrazi i ona koja mu je bila određena za majku. Tako se Marijino predanje stapa s Kristovim i tako nastaje jedinstveno prikazanje Majke i Sina koje će oboje živjeti nedjeljivo povezani sve do dovršenja na Kalvariji.

Sveti Ivan Pavao II. kaže: „Potrebno je učiniti sve kako dostojanstvo uzvišena majčinskog poziva ne bi ugaslo u nutarnjemu životu novih naraštaja, kako se ne bi umanjio autoritet žene i majke u obiteljskom, društvenom i javnom životu.”

Gospe naša, oslobodi nas straha i daj da se i mi u potpunosti predamo Bogu vršeći s većom ljubavlju svoje svakodnevne dužnosti kako bismo Spasitelju otvorili vrata svijeta i vrata srca svakog čovjeka.
 

Da biste komentirali, prijavite se.