Promjena

„Kao što dažd i snijeg s neba silaze i ne vraćaju se onamo dok se zemlja ne natopi, oplodi i ozeleni, da bi dala sjeme sijaču, i kruh za jelo, tako i riječ koja iz mojih usta izlazi, ne vraća se k meni bez ploda, nego čini ono što sam htio i obistinjuje ono zbog čega je poslah.“ (Iz 55, 10-11)
Autor: vlč. Filip Pavlović/Laudato Photo: objave.com utorak, 24. veljače 2015. u 08:18

Današnja riječ koja nas želi motivirati je – promjena. Ona se može iščitati iz svih dosadašnjih tekstova. Promjena ili obraćenje je svakodnevni korizmeni poziv. Znamo kako veze mogu iznijeti na vidjelo ono najgore u ljudima. Zavist, oholost i ljubomora postavljaju se na svoje položaje i mi od druge osobe očekujemo promjenu da bi dorasla našim očekivanjima. No to baš tako ne funkcionira i tako umjesto da budemo u prekrasnom vrtu mi se nađemo u pustinji.

Već smo u nedjelju čitali da pustinje možemo nadvladavati samo otkrivajući ljubav. Ljubeći drugoga dajemo mu šansu za pravu promjenu, za istinsko obraćenje. Most možemo graditi tako da započnemo i s jedne i druge obale, a možemo i tako da započnemo samo s jedne, u nadi da će ona druga strana prepoznati našu nakanu i prihvatiti je. Čovjek živi od oproštenja. Otkrivati ljubav u našim međuljudskim odnosima znači dopustiti da pustinja postane vrt. I danas smo pozvani živjeti od oproštenja.

Uvjet da bi Bog nama oprostio je da i mi opraštamo jedni drugima. To znači, da ne bismo uzaludno trebali trošiti energiju trudeći se da drugi stane u kalup koji smo mi za njega pripravili. Nego mijenjajući sebe i otkrivajući ljubav u svom srcu uvijek nalaziti mjesta za svakog čovjeka, a posebice za onoga koji nam je blizak. Danas je tvoja šansa za promjenu. Učini zaokret u svom životu. Pogledaj sve situacije gdje bi trebao početi graditi mostove, u svojoj obitelji, među najdražima, među prijateljima, na radnom mjestu. Ti si stvoren za nebo. To se danas mora pokazati. U tebi je klica Uskrsa, jer Boga nazivaš Ocem. Dopusti da se on danas proslavi u tvom praštanju, u tvojim međuljudskim odnosima u zahvalnosti, nadi i poniznosti. Unesi u svoj život više vjere i živi od Božje riječi i ona će tvoj život natopiti kao kiša i učiniti ga plodnim. U svoju vjeru unesi više života jer si za nebo stvoren. Neka se to danas vidi u tvom traženju i nalaženju Boga u svemu. To znači biti heroj.
 

Da biste komentirali, prijavite se.