Savjest

On se uvijek sjeća svojega Saveza, riječi koju dade tisući naraštaja: Savez koji sklopi s Abrahamom i zakletve svoje Izaku. (Ps 105, 8-9)
Autor: vlč. Filip Pavlović Photo: water.usgs.gov četvrtak, 26. ožujka 2015. u 08:38

Danas Isus govori svakomu od nas: „Zaista, zaista, kažem vam: ako tko očuva moju riječ, neće vidjeti smrti dovijeka.” (Iv 8, 51) Promislite o sljedećim slučajevima. Nikola se dadne nagovoriti na krađu u trgovini, te nakon što je uhvaćen, bude ispunjen grižnjom savjesti. Nika je požalila što je popustila pritisku svoga dečka da imaju seksualni odnos. Osjeća se usamljenom, bojeći se vjerovati ikomu.

Kada si vjeran svojim uvjerenjima osjećaš se ispunjeno i cjelovito. No, kad dopustiš da drugi dirigiraju tvojim izborima i okreneš leđa Bogu tada nešto u tebi umire. Isus – Sin Božji nas može učiniti slobodnima. On nam poručuje da ostanemo u njegovoj ljubavi. Na drugom mjestu Isus kaže: „Vi ste prijatelji moji, ako činite ono što vam zapovijedam” (Iv 15,14) Zajedništvo koje se traži za prijateljstvo zahtijeva zajedništvo osjećaja, želja i volje. Prijatelj hoće ono isto što hoće i njegov prijatelj. Čovjek je Bogu prijatelj ako hoće i čini ono što Bog hoće, ako drži njegove zapovijedi, ako u svemu što čini ne traži svoje volje nego volju Božju.

Prema ovome možemo razumjeti zašto je Abraham nazvan prijateljem Božjim. Bio je spreman vršiti Božansku volju do te mjere da je napustio svoju zemlju, kuću, svoj narod, a bio je pripravan i žrtvovati sina. Židovi se s pravom s njim ponose. No, ne postupaju po djelima Abrahamovim i to im Isus predbacuje.

Marija nije mogla pronaći svoje izgubljene ključeve. Tražila je na svim pogrešnim mjestima – tad joj je frendica napomenula da pogleda u unutarnji džep svoje jakne i ključ je bio tu! Ponekad kada ti se čini kao da si izgubljen, tražiš pomoć na pogrešnim mjestima. Tada počinješ biti potišten i padati u depresiju. Osjećaš se prazno, ali prijateljski glas tvoga najboljeg prijatelja te može podsjetiti da si ti netko važan. Božji glas te zove „Ljubljeni moj.“

Nezaslužena Božja ljubav koja ide prva čovjeku ususret traži da joj čovjek uzvrati onom prijateljskom ljubavlju kojom se čovjek posve Bogu predaje. Taj čovjekov odgovor privući će nove izljeve Božanske ljubavi. „Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi; a tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj, i ja ću ljubiti njega i njemu se očitovati.” (Iv 14, 21) Tako ljubav raste u čovjekovu srcu, Božja ljubav oslobađa, a ne zarobljava. Čini te ispunjenim i cjelovitim, dok grijeh razbija tvoju osobnost i čini te da se osjećaš iskorištenim i mrtvim. Njeguj prijateljstvo s Bogom i ljubi Gospodina. Njegova ljubav će učiniti da iz smrti grijeha uskrsneš u novosti života u ljubavi.
 

Da biste komentirali, prijavite se.