Tko je za tebe Isus?

Taj odgovor daje svatko za sebe. I taj odgovor vidljiv je i bez izgovorene riječi. Sam život donosi odgovor na to pitanje. Iz života i ponašanja moguće je iščitati taj odgovor.
Autor: fra Zvonimir Pavičić, OFM Photo: pixabay srijeda, 05. travnja 2017. u 08:47

U ono vrijeme: Reče Isus farizejima: 'Ja odlazim, a vi ćete me tražiti i u svojem ćete grijehu umrijeti. Kamo ja odlazim, vi ne možete doći.'
 
Židovi se na to stanu pitati: 'Da se možda ne kani ubiti kad govori: Kamo ja odlazim, vi ne možete doći?' A Isus nastavi: 'Vi ste odozdol, ja sam odozgor. Umrijet ćete u grijesima svojim. Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim. A ja nisam od ovoga svijeta. Vi ste od ovoga svijeta. Stoga vam i rekoh.
 
Nato mu oni rekoše: 'A tko si ti?' Odvrati Isus: 'Ta što da vam s početka opet zborim? Mnogo toga imam o vama zboriti i suditi; no onaj koji me posla istinit je, i što sam čuo od njega, to ja zborim svijetu.'
 
Ne shvatiše da im govori o Ocu. Isus im reče: 'Kad uzdignete Sina Čovječjega, tada ćete upoznati da Ja jesam i da sam od sebe ne činim ništa, nego da onako zborim kako me naučio Otac. Onaj koji me posla sa mnom je i ne ostavi me sama jer ja uvijek činim što je njemu milo.' Na te njegove riječi mnogi povjerovaše u njega.
 
Iv 8, 21-30
 
 
Isus nastavlja sa svojom objavom Židovima bez obzira što je između njih i njega vidljivo veliko nerazumijevanje. Oni nisu razumjeli ni prijašnje govore, ali Isus ne prestaje donositi nove. U svemu tome uočavamo jedno pitanje upućeno Isusu: 'A tko si ti?' Iz teksta se čini kako je Isus pomalo nevoljan ponovno govoriti o sebi ono što je već rekao, a oni nisu razumjeli. No, nama je posve razumljivo ovo nerazumijevanje Isusovih sugovornika. Zar i mi u svojem životu toliko puta ne postavljamo to isto pitanje 'A tko si ti, Isuse'?
 
Živimo mi po propisima i onako kako su nam apostoli ostavili, a Crkva prenijela, ali smo svjesni da se u svim tim istinama ne iscrpljuje sva punina njegove osobe. Ovo pitanje 'Tko si ti?' upućuje se na osobnoj razini, upućuje se u dubini vjerničkog srca. Srce je to koje iščitava pisma i pristaje uz nauk Crkve, ali i dalje traži osobni Kristov dodir, traži svoj odnos s Kristom Gospodinom, čezne za njim. A zašto čezne? Zato što je on onaj koji jest, koji nikada ne prestaje i koji jedini daje život. Jedino se uz njega može dobiti sigurnost postojanja i smisao života.
 
Vidimo kako se odgovor na to pitanje daje o uzdignuću Sina Čovječjega. Njegovo uzdignuće na drvo križa rađa uvjerljivom spoznajom da je on uistinu Sin Božji. I sve do dana današnjega križ Gospodinov svjedoči o tome tko je on i što je sve za nas učinio. Križ nam daje odgovor na naše pitanje. Stoga, kad nastupe nedoumice ili razne neprilike života, kada se možda poljulja naša vjera ili kad jednostavno poželimo više upoznati našega Spasitelja, spustimo se na koljena i kleknimo ispod križa. Upravimo pogled u onoga koji uzdignut visi na križu kao na svome prijestolju. Vjerujem da ćemo tada u svome srcu dobiti pravi odgovor na pitanje 'Tko je Isus?'. No, tada će se postaviti i pitanje 'Tko je on za mene, što znači u mome životu?' Taj odgovor daje svatko za sebe. I taj odgovor vidljiv je i bez izgovorene riječi. Sam život donosi odgovor na to pitanje. Iz života i ponašanja moguće je iščitati taj odgovor.
 
Neka stoga naši životi budu uvijek u skladu s križem Gospodinovim kako bi uvijek i svugdje davali odgovor na pitanje 'Tko je naš Bog?'.


 

Da biste komentirali, prijavite se.