Vidjeti bistro

Nije ruka Gospodnja prekratka da spasi. (Iz 59,1)
Autor: vlč. Filip Pavlović/Laudato Photo: blog.chron.com srijeda, 18. ožujka 2015. u 10:20
Danas ćemo se potruditi vidjeti bistro. Reklame kažu da se sreću može pronaći u materijalnim stvarima. Kupi i biti ćeš sretan i zadovoljan. Uvijek trebaš više – onda to i više košta. Isus kaže da novcem nikada ne možeš kupiti sreću. Sreću tražiš na pogrešnim mjestima, to je tvoja slijepa točka. Blago koje tražiš zapravo je već u tebi. Pogledaj u svoju nutrinu. Je li tvoja duša okrenuta Kristu? Trudiš li se živjeti u milosti izvršavajući svakodnevne dužnosti. Živiš li svoj život cjelovito. Živiš li tako da drugi u tebi, u tvojim postupcima i načinu kako se ophodiš prema svojim bližnjima i prema svojim dužnostima mogu prepoznati zauzetost, milosrđe, dobrotu, pravednost, vjernost i ljubav tvog nebeskog Oca.

Danas mnogi ljudi odvajaju svoj život, svoje poslove, istraživanja itd. od vjere, bez svjetla Objave svijet su počeli smatrati krajnjim odredištem, bez ikakve veze s Bogom i tako su izobličili temeljne, stožerne istine. To je njihova slijepa točka. Svidjelo mi se u zadnjem broju Glasa koncila pročitati naslov akademika Paara: „Zastarjela je teza o 'naprednoj' znanosti i 'nazadnoj' vjeri.“ Kao kršćani moramo težiti jedinstvu života, biti cjeloviti, biti u potpunosti Božji i na poslu i u studiju i u obiteljskom krugu i u župi i Crkvi uopće. Gospodin nam povjerava zadatak da osvijetlimo svijet kršćanskim svjetlom, da u društvu budemo sol – da mu damo kršćanski okus i ulijemo kršćanski duh pretvarajući svakodnevni rad u molitvu, jer će samo na takav način društvene strukture, ustanove i zakoni biti doista u službi čovjeka.

Sveti Ivan Pavao II. kaže: „Pripraviti se na žrtvu što je podrazumijeva jedinstvo znači izmijeniti svoj pogled, proširiti svoja obzorja, znati prepoznati djelovanje Duha Svetoga koji djeluje u našoj braći, otkriti nova lica svetosti, otvoriti se novim vidovima kršćanskog pregnuća.“ Molimo danas zagovor naše Gospe da nam pomogne živjeti ovu cjelovitost kršćanskog života i u radu i u odmoru, kako je ona živjela, da uvijek budemo sposobni vidjeti bistro, bez slijepih točaka, da uistinu budemo sol i svjetlo.

 
Da biste komentirali, prijavite se.