Fra Zvjezdan: Veliki četvrtak je dan ljubavi

Sjetimo se poruke fra Zvjezdana Linića za Veliki četvrtak.
Autor: fra Zvjezdan Linić/Laudato/T.S. Photo: Robert Anic/PIXSELL četvrtak, 18. travnja 2019. u 09:30

Mi katolici, ali i drugi kršćani, nastojimo godišnjom svetkovinom pratiti Isusa Krista korak po korak, kako se to događalo u ono vrijeme i kako nam to Evanđelja opisuju. Upravo u ovim danima dogodili su se najvažniji događaji s Isusom i oko Isusa koje mi neprestano komemoriramo.

Već činjenica da Crkva te dane naziva 'velikima', Veliki tjedan, Veliki četvrtak, upozorava na to da je to jedinstveni četvrtak u godini koji povezuje taj dan kronološki s Isusovom Posljednjom večerom i sa svojim učenicima. Istovremeno, bila je to i obredna večera, pashalna večera kako su to Židovi običavali svake godine u svojim obiteljima komemorirati, najveći njihov nacionalni i vjerski blagdan. To je Pasha – spomen na izlazak iz Egipta.

Dakle, Isus je želio toga puta posebno proslaviti Pashu, a  i po nekim detaljima iz Evanđelja osjeća se da je za Isusa to bio važan trenutak, da je htio sve posebno pripremiti. Poznata je ta njegova večera – Posljedna večera. To je Isusov oproštaj. I po govorima i sadržajima vidi se da je Isus namjerno htio da ta večera ostane apostolima u sjećanju. 

Dvije stvari su posebno istaknute.

Prvo - to je dan euharistije. Dan kad je Isus ustanovio svetu misu, ono što redovito slavimo u svojim crkvama i to nam je dragocjeno.

Drugo – to je dan ljubavi. Isus je svoje poruke, koje je svojim učenicima tijekom cijelog Evanđelja darivao, a to su poruke i pozivi na služenje, poniznost, malenost, biti jedan drugom blizu, živjeti u ljubavi, kod Posljednje večere doveo do vrhunca jednom dramatičnom lekcijom, jer je za vrijeme te večere svojim učenicima oprao noge. Apostoli to nikad neće zaboraviti. To je bila prava drama za njih. On Učitelj - autoritet, Gospodin – njima pere godine što čini rob, sluga. Ali Isus govori: 'To što sam ja vama činio, činite vi jedni drugima.' Poruka koja je ostala prisutna tako da Crkva danas kod te mise na spomen Posljednje večere na Veliki četvrtak preporuča svećenicima da jednako tako i oni, ako mogu, operu muškarcima noge za vrijeme te svete mise.

Veliki četvrtak spomen je na tu gestu ljubavi i poniznosti. A drugo, Veliki četvrtak - jer je oproštajni dan i oproštajno večer, sijećanje je i na Getsemanij gdje se Isus krvlju znojio.  Zato vjernici običavaju poslije mise ostati u tišini i sabranosti pred oltarom, gdje se čuva euharistija, zahvalni za euharistiju, ali i poslušni Isusovim riječima koje je te večeri rekao apostolima: 'Ostanite malo sa mnom i bdijte sa mnom.'


 

Da biste komentirali, prijavite se.