4 puta koja će produbiti naš duhovni život

Produbite zahvalnost! Prestanite se brinuti! Počnite više očekivati od sebe, a manje od drugih! Više molite i čitajte Sveto pismo!
Autor: Mario Žuvela/Laudato/K.P. Photo: pixabay.com srijeda, 10. siječnja 2018. u 13:34

Produbite zahvalnost

Jedno od najvećih umijeća života jest osjećati zahvalnost usprkos trenutnoj boli, nelagodi, nemiru, nezadovoljstvu ili neuspjehu. Iako je lako to reći doista je teško to ostvariti a još teže pretvoriti u naviku. Upravo ta najdublja točka ključna je za preobrazbu našega negativnog stanja u pozitivno. U trenutku suočavanja s porazom skloni smo okrenuti se (samo)sažaljenju gledajući taj poraz kao neku katastrofu,  tražeći u njemu krivnju drugih ljudi i dokazivati sebi kako ništa nismo mogli poduzeti da nam se taj pad ne dogodi.

Prestanite se brinuti

Briga nikome nikada nije donijela ništa dobro ni korisno, a opet stoji kao prvo iskustvo suočavanja sa svim problemima ili nekim novim iskustvima u životu. Njena moć u tome je što čovjek uopće nije svjestan njene razorne snage sadržane u vlastitim mislima.  Nevjerojatno je činjenica da je čak i znanstveno istraživanje pokazalo da ukoliko čovjek više brine oko nekog mogućeg negativnog ishoda veća je vjerojatnost da se on dogodi. Stoga i Isus govori: Ne budite zabrinuti za svoj život, zna Otac vaš nebeski što vam treba

Počnite više očekivati od sebe, a manje od drugih

Život u međuljudskim odnosima povezan je s očekivanjima koja imamo jedni od drugih. Kada vidimo da se neke stvari koje smo očekivali ne ostvaruju, počinjemo biti razočarani bilo u sebe, bilo u druge, ovisno od koga smo što i koliko očekivali. Što polažemo veća očekivanja – veća su i razočarenja. No sav problem u našim očekivanjima jest u zamijeni relacije a taj je da ne smijemo mnogo očekivati od drugih već sva očekivanja trebamo položiti u sebe. No to doista nije lako.

Više molite i čitajte Sveto pismo

Jedan je duhovni pisac rekao da Biblija u raspadnutom stanju obično pripada cjelovitoj osobi. Tek kada zaronimo u njen svijet možemo početi otkrivati i svoj svijet. Naše vrijeme u molitvi i razgovoru s Bogom je vrijeme kada istovremeno upoznajemo sebe, postajemo svijesniji svojih razmišljanja, osjećaja, navika i obrazaca ponašanja i spremamo se na njihovu preobrazbu ukoliko nisu u skladu s Božjom voljom. To je produbljenje našeg duhovnog života.

 

Da biste komentirali, prijavite se.