Bicikl sastavljen od 'buha'

Pročitajte ovu zanimljivu priču i izvucite pouku iz nje!
Autor: it.zenit.org/Laudato/J.B. Photo: pixabay.com četvrtak, 20. srpnja 2017. u 10:30

Hermesa, gorljivog tražitelja, zainteresirala je vijest da u mjesto dolazi 'sajam buha'. Pratio sam njegovu gorljivost koja je postala i moja znatiželja, a zatim se pretvorila u konstruktivno traženje nečega lijepog.

Lijepo, na nekoj tržnici buha, nije ovaj ili onaj predmet koji možda sam po sebi može izgledati nepotreban, malen i beznačajan, već sve ono što se vidi u predmetima koji su napreskokce stavljeni kako bi posjetitelj mogao dati 'mašti na volju'.

I u meni, kao i u Hermesu, te 'buhe' potiču maštu i pobuđuju tisuće ideja o nekim stvarima, kako bismo, stavljajući ih zajedno, mogli napraviti jednu jedinstvenu cjelinu. Genijalnost mozga je tu stavljena na veliki test.

Jednog sam dana susreo Hermesa dok je odlazio s tržnice noseću na leđima neku vrstu bicikla.

- I bicikl si uspio pronaći? Ja ga nisam nikada vidio - rekao sam.

Odgovorio mi je kako ga ni on nije vidio.

- Nisu mi prodali bicikl ali u jednom kutku trga sam sastavio dijelove koje sam iskopao u najzabitijim dijelovima tržnice. Uzeo sam još neke vijke koje sam pronašao na stolovima te ih stavio u džep jer ih kod kuće želim, u miru, uviti i sastaviti – rekao je.

Pažljivo mi je naglasio kako su ti stari, naizgled neiskoristivi, vijci ključni.

- Vijci i lanac koje imam u džepu nisu manje važni od dvije prekrasne gume koje sam već postavio na okvir koji nosim na ramenima – dodao je.

Ako naša genijalnost može činiti čuda stvarajući nešto što se čini kao da nema vrijednosti, puštam ti na slobodu da zamisliš bicikl koji Bog može sastaviti ako se prepustimo njegovoj mašti.

 

Da biste komentirali, prijavite se.