'Idu danci kao sanci, a godišta kao ništa'

'Idu danci kao sanci, a godišta kao ništa.' U toj izreci kao da je sadržana istina o vremenu u kojem živimo i koje ne možemo zaustaviti.
Autor: K.P./Laudato/M.P. Photo: pixabay.com nedjelja, 30. prosinca 2018. u 11:06

Bog je svakom čovjeku dodijelio vrijeme u kojem je pozvan da ostvari njegov plan spasenja. To je za svakoga od nas vrijeme milosti jer nam Božja ljubav pomaže kako bismo svaki trenutak svoga života mogli usmjeriti prema dobru. Vrijeme koje nije upotrijebljeno dobro – izgubljeno je zauvijek. Kad završi tijek vremena, nastupa vječnost u kojoj više nema prilike činiti ni dobro ni zlo. To je trenutak nagrade ili kazne. Zato nam u srcu treba uvijek odzvanjati opomena svetog Pavla: 'Dok imamo vremena, činimo dobro!'

Ono što posvećuje naše vrijeme jest ljubav koja sve ono što činimo pretvara u valutu vječnosti. Vrijeme posvećeno Bogu i vršenju njegove volje ne može proći i propasti. 'Djeco, posljednji je čas' – piše sveti Ivan. To možemo razumjeti: posljednji su časovi građanske godine. Završava jedna građanska godina i stojimo pred početkom nove.

U Božjoj objavi ova riječ 'posljednji je čas' zapravo znači: posljednja etapa ljudske povijesti koja ide od prvoga do drugog dolaska Isusa Krista. To je vrijeme Spasitelja, vrijeme Kraljevstva Božjega, ali i vrijeme Antikrista, vrijeme uništavanja i zla. Ta oznaka vremena koje je Kristovo i protukristovo kroz ovu godinu je prošla i u našem životu i u životu svijeta. Sve ono što je bilo dobro i plemenito, bilo je izgradnja Kraljevstva Božjega, svako zlo, svaki grijeh bilo je unošenje Antikrista u ovaj svijet. Sve nas to potiče da danas, na odmaku 2018. godine, bacimo pogled na vrijeme koje nam je darovano u njoj, na ovih proteklih 365 dana ili 8760 sati.

Posljednji sati ove godine poziv su na kajanje i zahvalnost. Kajanje za sve trenutke u kojima smo slobodnom voljom dopustili da zlo i grijeh uđe u naš život, a zahvalnost za sve časove u kojima smo Bogu dopustili da u nama i preko nas širi svoju ljubav, radost i mir.

Saberimo u mislima sve protekle dane, sve sate i trenutke ove godine i prinesimo ih kao žrtveni dar Gospodinu u zahvalnom euharistijskom slavlju. Neka ih Gospodin primi i preobrazi da nam postanu dani spasenja i vrijeme milosti, da se jednom bez straha s plodovima protekle godine pojavimo pred Njegovim licem.

 

Da biste komentirali, prijavite se.