Krist Kralj

Isuse, Kralju kraljeva, učini srca naša po Srcu Svome!
Autor: Z.Milanović/Laudato/K.P. Photo: pixabay.com nedjelja, 25. studenog 2018. u 00:11
Velika su i čudesna djela tvoja,
Gospodine, Bože, Svevladaru!
Pravedni su i istiniti putovi tvoji,
Kralju naroda!
 
Tko da te se ne boji, Gospodine,
tko da ne slavi ime tvoje!
Ti si jedini svet!
I zato svi će narodi doći
i klanjati se pred tobom
jer se očitovahu pravedna djela tvoja!
 
Današnja svetkovina ne traži i ne trpi velikih riječi. Mi sami ne znamo niti kako Gospodinu iskazati slavu, čast i zahvalu. On sam treba nas naučiti kako Ga slaviti, zahvaljivati, kako Mu biti blizu. Sva savršenost pripada Njemu, a mi smo ju potrebni jer teško nam je živjeti u ovim namnoženim kraljevstvima svijeta koja su tako različita od Božjeg. Njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta, ali ono jest za ovaj svijet. I muka je živjeti tu razliku. Rekao nam je da će nam tako biti i da budemo hrabri, da se ne bojimo- jer On je pobijedio ovaj svijet i ostaje s nama do svršetka svijeta. Ovaj svijet nam nije dovoljan; on je tek početak, obećanje budućega. Znamo da postoji mnogo više i bolje od onoga što osjetilima vidimo, slušamo i dodirujemo: postoje prostranstva Božje prisutnosti, postoji Nebo, svijet veličanstvenosti i ljepote, postojanje u punini ljubavi, prijestolje Isusa Krista – Boga koji je sišao čovjeku pokazujući mu i darivajući mu pravo ljudsko dostojanstvo, uzdigao nas do veličine za koju nikada sami ne bismo znali niti moliti- do sinova i kćeri Boga koji je Otac milosrdni. To je ono što je razbojniku obećano i to je ono što nas čeka, već danas. 
 
Zato te i danas Kralju naš molimo- otkrij nam se, ponovo Kralju Svevladaru. Nauči nas da živimo u Tebi, da se kraljevski vladamo jer Tvoji smo, Tvoje smo vlasništvo: i po stvaranju i po otkupljenju i želimo to biti još i više- potpuno, u svemu, cijeli. Osposobi nas da životom svjedočimo Tebe kojemu pripadamo, koji si Gospodar i Vlasnik, ali i Spasitelj i naš Otkupitelj. Ti si jedinstveni Kralj, jedini, pravi, vječni i istinski, jer nema nijednog koji voli svoje, ljubi do krvi dajući svoj život za nas- posve izgubljena bića bez Tebe. I ne zoveš nas slugama nego prijateljima. Nema takvog kralja u povijesti i u budućnosti svijeta. Ti si Gospodine sve naše. A naše je ono što si nam dao i što Tebi pripada. Preobrazi nas u sebi slične, da u svakodnevnim, malim, nama priličnim stvarima- živimo Tebe, da budemo Ti. Spasi nas od zamki ovoga svijeta koji se želi potpuno useliti u nas i zavladati našim životima. Bori se Kralju za nas, daruj nam Svoga Duha branitelja i istine, daruj nam sve darove svoje ljubavi i spasi nas za sebe. Otvori nam oči za drugu stvarnost, za stvarnost Tebe i Neba, osposobi nas za kušnje i zamke zemlje po kojima bismo povjerovali da smo za išta sposobni bez Tebe. Odmakni od nas zablude da smo mi mjerilo svijeta, da je u nama temelj i istina, da raspolažemo sposobnostima i moćima, da su ostvareni rezultati i dosegnuti ciljevi mjerilo naše vrijednosti, a i Tebe zadužiti i uvjetovati na poslušnost – prema nama. Spasi nas od tih laži, oslobodi nas svega što Ti nisi i u čemu Tebe nema. Ukloni od nas prolaznost senzacija, predanje lažnim glasnicima i mesijama svakog vremena. Naša je vrijednost u Tebi i vrijedimo, Gospodine, samo po Tvojoj ljubavi.  Ti nas ljubiš malene, ti čezneš za našom slabošću, ti voliš našu nemoć – jer smo takvi istinski i zaista potrebni tebe. Sve naše nemoći i slabosti čeznu i vape za Tobom, Kralju života, i samo tada i takvi cijelim bićem postajemo Tebe potrebni. Takvi, u istini naših nemoći- darujemo ti našu slobodu i otvaramo vrata čudesnosti Tvoje ljubavi. Nauči nas Gospodine kraljevski živjeti život svakodnevnog nošenja svojih križeva, svakodnevnog življenja ljubavi za druge. To je Tvoj život. Nauči nas razliku predanja i podnošenja, nauči nas putu podložnosti Tebi, poslušnosti, skrovitosti, odvedi nas u osamu i iskaži nam milosrđe – budi i ostani s nama. Objavi nam se u samoćama i tišinama, daj da Te spoznamo kao jedinog istinskog i pravog Prijatelja, onoga koji i svoje suze briše otirući naše. Nađi nas Kralju kad se izgubimo, objavi nam se i slomi sve naše zablude i okvire u koje te želimo smjestiti, spasi nas od lažnih bogova koje zovemo tvojim imenom, otvori nam srca Tvojim veličinama i čudesnostima, Tvojim nedokučivostima i tajnovitostima, Tvojim nepredvidljivostima i neshvatljivostima. Jer Ti si Bog! Naš Kralj, Otac, Prijatelj, Brat! 
 
Molimo te Gospodine, učini nas novim stvorenjima, tihim, poniznim, povjerljivim i predanim- Tebi- i otvori širom vrata naših srca, tamo živi i kraljuj, sobom da nas preobrazi za svoje stanove, okupi nas u jedno pod Svojom zastavom i učiniš glasnicima, vjesnicima i svjedocima Tebe -svijetu koji Te za život treba, kojeg Ti trebaš- da se svi sjedine u Tebi- da dođe Kraljevstvo Tvoje, da bude volja Tvoja, da mi koji još nismo, u Tebi postanemo oni koji jesu, da naša i Tvoja radost  bude potpuna.
 
Isuse, Kralju kraljeva, učini srca naša po Srcu Svome!

 
Da biste komentirali, prijavite se.