Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog s. M. Berislava Grabovac Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor, Lužnica kod Zaprešića
"Sveti Vinko Paulski veliki apostol kršćanske ljubavi, osnovao je u Parizu u 17. stoljeću zajedno s Lujzom de Marillac, družbu Kćeri kršćanske ljubavi koja je preuzela skrb za ljude s ruba društva – za napuštenu djecu, siromahe, bolesne, stare, zatočene. Kako se njihov broj neprestano povećavao, njihova se djelatnost počela širiti i izvan granica Francuske – po Europi i svijetu. Danas je stablo Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog najbrojnija redovnička zajednica na svijetu, s mnogo svojih ogranaka, od kojih jedan zasađen i u Hrvatskoj."
Pitaj redovnicu
Družba sestara Presvetog Srca Isusova s. Dobroslava Mlakić Kuća matica "Nazaret", Rijeka
"Karizma Družbe sestara Presvetog Srca Isusova je karizma utemeljiteljice te Družbe službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić. U imenu Družbe iščitava se njezin duh i identitet. Sestre Presvetog Srca Isusova su pozvane ljubavlju Kristova Srca ljubiti Boga i bližnjega te svojim predanjem, molitvom i apostolskom djelatnošću u duhu naknade i zadovoljštine pridonositi rastu kraljevstva Božjega na zemlji i spasenju svih ljudi (usp. Konstitucije II/6). Družba sestara Presvetog Srca Isusova je aktivna apostolska redovnička zajednica karitativnog usmjerenja."
Pitaj redovnicu
Red bosonogih karmelićanki s. Marija Petra Fišter Samostan Karmel, Marija Bistrica
"Sv. Pismo veliča ljepotu Karmela gdje je prorok Ilija branio čistoću vjere Izraelove u živoga Boga. U 12. stoljeću ondje su se sklonili neki pustinjaci, kasnije su osnovali Red za provođenje kontemplativnog života pod zaštitom svete Bogorodice Marije. Redovnici su se preselili u Europu i tu nastavili život po karmelskom Pravilu prilagodivši ga tamošnjim prilikama i popustili su u strogosti koja je bila na počecima Reda. U 15. stoljeću osnivaju se i ženski karmelićanski samostani. Red je u 16. stoljeću obnovila sv. Terezija Avilska i dala novi zamah svojom molitvenom karizmom osobito obnovljenoj grani Reda.
Hrvatske karmelićanke i karmelićani pripadaju terezijanskoj grani Reda. Sv. Tereziju Avilsku smatraju obnoviteljicom i utemeljiteljicom Reda bosonogih karmelićana (OCD), kao uostalom i cijela grana Reda."
Pitaj redovnicu
Red sv. Klare s. M. Tarzicija Čičmak Samostan sv. Klare, Zagreb
"Sveta Klara Asiška je u 13. stoljeću pod vodstvom i po nadahnuću sv. Franje Asiškoga utemeljila jedan od najstarijih Redova. Red sv. Klare počiva na čvrstim temeljima Svetoga pisma, liturgije te crkvene i franjevačke predaje što klarisama jamči vjerodostojnost njihova svjedočenja u Crkvi i svijetu. Izraz tog unutarnjeg, duhovnog života, vidljivi je znak svjedočenja a riječ je o njihovom redovničkom odijelu, grbu Reda i franjevačkom znaku Tau koji je simbol povezanosti Isusa Krista i čovjeka."
Pitaj redovnicu
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

s. Marija Petra Fišter

petak, 16. kolovoza 2013.

Škapular

Hvaljen Isus i Marija! Zanima me mora li se škapular izričito primiti uz blagoslov karmelićana u karmelićanskom samostanu ili crkvi ili je to manje bitno, te se može od bilo kojeg svećenika primiti škapular? Hvala i Bog vas blagoslovio!

Hvaljen Isus i Marija! Da bi mogla odgovoriti na Vaše pitanje, potrebno je napisati nekoliko informacija o škapularu, o njegovom postanku i načina primanja. Smeđi karmelski škapular „označava komad platna koji su monasi stavljali preko redovničkog odijela kad bi obavljali fizičke poslove. S vremenom je poprimio simboličko značenje: nositi križ dan za danom kao učenici i nasljedovatelji Isusovi. U pojedinim redovničkim obiteljima, kao u Karmelu, škapular je postao znakom identiteta i načina života. Škapular je označavao posebnu povezanost karmelićana i Marije, Gospodinove Majke. Izražavao je povjerenje u njenu majčinsku zaštitu i želju da se nasljeduje njen život u darivanju Kristu i ljudima. Tako je postao marijanski znak“ (usporedi: www.karmel.hr/škapular). Postoje posebne norme kod primanja škapulara jer tim činom osoba postaje članom Škapularske bratovštine, a za njezinu uspostavu nadležan je poglavar Karmelskog reda, odnosno, one se osnivaju pri svakom karmelićanskom samostanu, bilo muškom, bilo ženskom, te družbama koje su pritjelovljene Redu. Bilo bi poželjno da svakog novog člana Bratovštine obuče karmelićanim, ali to nije moguće, jer u Hrvatskoj postoje i četiri samostana bosonogih karmelićanki koje također imaju knjigu gdje se upisuju novi članovi. Pri njihovim samostanima u Bratovštinu primaju i drugi svećenici. Kod nas u Hrvatskoj postojale su, a postoje i danas, po odobrenju Generala Reda, Škapularske bratovštine i na jugu i na sjeveru, koje su vodili i franjevci i drugi svećenici. Važno je da se osoba koja se oblači u škapular želi posvetiti Mariji na način kako to čine karmelićani i da se upiše u knjigu Bratovštine. Preporučuje se da to bude na neke značajne svetkovine i blagdane Reda: 16. 07. – svetkovna Gospe Karmelske; 20. 07. – blagdan sv. Ilije, proroka; 1. 10. – blagdan sv. Male Terezije; 15. 10. – svetkovina sv. Terezije Avilske. Taj dan može biti i bilo koja subota u vremenu kroz godinu, koju tradicionalno u Redu posvećujemo Gospi Karmelskoj. Na gore navedenoj internetskoj adresi imate i sam obred oblačenja kojega možete skinuti i zamoliti Vašeg župnika da Vas obuče a onda svoje podatke: ime, prezime; datum i mjesto rođenja; adresa stanovanja; datum oblačenja te ime svećenika koji vas je obukao, dostavite nekom Karmelu, muškom ili ženskom! Bog vas blagoslovio! "Ništa neka te ne straši, ništa uznemiruje. Sve prolazi. Samo Bog ostaje isti. Tko je strpljiv sve postiže. Tko ima Boga ima sve. Samo Bog je dosta." (sv. Terezija Avilska)

Da biste komentirali, prijavite se.