Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog s. M. Berislava Grabovac Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor, Lužnica kod Zaprešića
"Sveti Vinko Paulski veliki apostol kršćanske ljubavi, osnovao je u Parizu u 17. stoljeću zajedno s Lujzom de Marillac, družbu Kćeri kršćanske ljubavi koja je preuzela skrb za ljude s ruba društva – za napuštenu djecu, siromahe, bolesne, stare, zatočene. Kako se njihov broj neprestano povećavao, njihova se djelatnost počela širiti i izvan granica Francuske – po Europi i svijetu. Danas je stablo Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog najbrojnija redovnička zajednica na svijetu, s mnogo svojih ogranaka, od kojih jedan zasađen i u Hrvatskoj."
Pitaj redovnicu
Družba sestara Presvetog Srca Isusova s. Dobroslava Mlakić Kuća matica "Nazaret", Rijeka
"Karizma Družbe sestara Presvetog Srca Isusova je karizma utemeljiteljice te Družbe službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić. U imenu Družbe iščitava se njezin duh i identitet. Sestre Presvetog Srca Isusova su pozvane ljubavlju Kristova Srca ljubiti Boga i bližnjega te svojim predanjem, molitvom i apostolskom djelatnošću u duhu naknade i zadovoljštine pridonositi rastu kraljevstva Božjega na zemlji i spasenju svih ljudi (usp. Konstitucije II/6). Družba sestara Presvetog Srca Isusova je aktivna apostolska redovnička zajednica karitativnog usmjerenja."
Pitaj redovnicu
Red bosonogih karmelićanki s. Marija Petra Fišter Samostan Karmel, Marija Bistrica
"Sv. Pismo veliča ljepotu Karmela gdje je prorok Ilija branio čistoću vjere Izraelove u živoga Boga. U 12. stoljeću ondje su se sklonili neki pustinjaci, kasnije su osnovali Red za provođenje kontemplativnog života pod zaštitom svete Bogorodice Marije. Redovnici su se preselili u Europu i tu nastavili život po karmelskom Pravilu prilagodivši ga tamošnjim prilikama i popustili su u strogosti koja je bila na počecima Reda. U 15. stoljeću osnivaju se i ženski karmelićanski samostani. Red je u 16. stoljeću obnovila sv. Terezija Avilska i dala novi zamah svojom molitvenom karizmom osobito obnovljenoj grani Reda.
Hrvatske karmelićanke i karmelićani pripadaju terezijanskoj grani Reda. Sv. Tereziju Avilsku smatraju obnoviteljicom i utemeljiteljicom Reda bosonogih karmelićana (OCD), kao uostalom i cijela grana Reda."
Pitaj redovnicu
Red sv. Klare s. M. Tarzicija Čičmak Samostan sv. Klare, Zagreb
"Sveta Klara Asiška je u 13. stoljeću pod vodstvom i po nadahnuću sv. Franje Asiškoga utemeljila jedan od najstarijih Redova. Red sv. Klare počiva na čvrstim temeljima Svetoga pisma, liturgije te crkvene i franjevačke predaje što klarisama jamči vjerodostojnost njihova svjedočenja u Crkvi i svijetu. Izraz tog unutarnjeg, duhovnog života, vidljivi je znak svjedočenja a riječ je o njihovom redovničkom odijelu, grbu Reda i franjevačkom znaku Tau koji je simbol povezanosti Isusa Krista i čovjeka."
Pitaj redovnicu
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

s. M. Berislava Grabovac

četvrtak, 29. siječnja 2015.

Zbunjena

Poštovana časna sestro!

Naslov odgovara mom stanju. Imam 31 godinu, udana sam, nemam djece i mogu reći da me brak nije ispunio. Kao dijete sam željela postati redovnica, ali roditelji nisu dopustili pod izlikom da to 'nije za mene'. Godine su prolazile, ali 'svjetovni' život me nije ispunjavao kao ni brak kako već rekoh. Majka je umrla prije 8 godina, otac je star i bolestan, nemam braće ni sestara, samo muža kojeg ne mogu usrećiti zbog mog nutarnjeg stanja zbunjenosti. U zadnje vrijeme, preciznije, zadnja 2 mjeseca doslovno svaki dan susrećem redovnice gdje god krenem, što me, dakako, zbunjuje još više. Ne znam što mi Bog time želi poručiti, je li to poziv ili nešto treće?? Molila bih Vas kad biste mi mogli razjasniti postojeću situaciju jer ovako dalje ne mogu. Pokušala sam reći nekom svećeniku, na što je on rekao da sam sve samo umislila i da Bog ne prima odrasle žene u redovnice. Nadam se da nećete misliti da sam čudna, ali sanjala sam sv. Faustinu i u snu mi je rekla da nikad nije kasno postati redovnica. Rekoh joj da je to nemoguće sad kad sam udana, a ona je rekla da prepustim Bogu sve i da Njemu ništa nije nemoguće.. Vi najbolje znate kako stvari idu unutar samostana, a mene zanima, je li moguće ostvariti duhovni poziv u mojim godinama, da li je moguće prijeći iz jednog reda u drugi (npr. iz klauzurnog u 'slobodniji' red ) i što znače te mnoge redovnice što ih viđam svakog dana gdje god se okrenem (nekad budu dvije, a nekad između pet i osam)??   M. Š.

Foto: vecernji.hr

Draga Marija,

Razmišljanja o redovništvu, redovnice koje primjećujete u gradu, sjećanje na sklonost samostanu u djetinjstvu možda jesu jedan znak da Vaša duša čezne za jednnom dubljom vezom s Bogom, ali sasvim sigurno nisu poziv u samostan.

Vi ste sklopili brak, pretpostavljam sakramentalni, i taj brak je vaš put. Vaše prvo poslanje je sreća Vašeg muža i spas Vašeg braka kolikogod, kako kažete, vas ne ispunjava koliko i kako biste željeli.

Ispunjenje svojih čežnji nikad do kraja nećemo doživjeti ovdje na zemlji,  naše srce čezne za puninom Neba, ali svakim danom možemo postajati sve ispunjeniji po sjedinjenju s Bogom, a Bog ulazi u naše srce po tome što vršimo njegovu volju, slijedimo njegovu riječ i nosimo svoj križ. Ne morate osjećati ispunjenje i sreću ali u duhu Kristova križa prihvatite svoj život, svoj brak, svog muža sa svim njegovim vrlinama i manama. Vraćanje u prošlost i pitanje „što bi bilo kad bi bilo“ ili „što je trebalo biti“ nema smisla. Tu gdje sam sad trebam ostvariti ono na što me Bog poziva.

I redovnica se u svom djelovanju posvećuje konkretnim ljudima, bolesnicima, djeci, župljanima - ovisno gdje radi – posvećuje se ljudima koje joj Bog šalje na njezin put da im svojim djelima bude  znak Božje ljubavi. Vas Bog poziva na isto to – samo je taj čovjek poslan na Vaš put – Vaš muž. Uz njega i s njim Vi se naravno možete uključiti i u razne oblike apostolata i karitativnog rada u Crkvi, ali nikako „zaaobilazeći“ njega.

Brak je sakramenat, Bog stoji iza njega i ne mogu ga dovesti u pitanje niti snovi niti bilo koji drugi znakovi koje mi pokušavamo tumačiti na svoj način. Takve stvari mogu biti i odraz našeg psihičkog stanja, umora, želje za promjenom i slično, a mogu biti i napast. Pustite takva razmišljanja, jer ona sigurno nisu od Boga. Bog stoji iza svojih sakramenata.  

Čak i kad biste  odlučili biti redovnica kao udanu ženu nijedan samostan vas ne bi primio, ne zbog godina, nego jer Vas veže sakramenat braka. Darujte ljubav svome mužu, dan po dan, prihvatite svoj križ uz molitvu i vidjet ćete da će Vam to donijeti i jednu unutarnju radost ako se ne budete iscrpljivali razmišljanjima o nečemu drugom što biste trebali biti. Teoretski postoji mogućnost ulaska osoba u braku u samostan ali samo ako se na to odluče OBA bračna druga. Ako jedan od njih kasnije napusti samostanski život, mora to učiniti i drugi jer –opet – sakramenat braka ima prednost. Nije mi poznato postoje li samostani u Hrvatskoj koji ovako nešto omogućuju.

Što se tiče prelazaka iz reda u red, oni su  mogući, ali ovise o pravilu svakog pojednog reda, dakle nisu automatski zagarantirani niti jedan red može imati obvezu primiti nekoga tko je izašao iz drugog.

Draga Marija, za sve ono što biste Vi kao redovnica radili Bog će naći nekoga tko će to učiniti. A biti žena Vašem mužu možete samo Vi i za to Bog ima samo vas. Nemojte ga odbiti. Više vrijedi jedna mala sitnica učinjena po Božjoj volji i po Njegovom planu nego herojska djela po našim vlastitim planovima .

Molit ću se za Vas i preporučiti Vas svojim sestrama u molitve da smognete snage ostvariti svoj život tu gdje Vas je Bog doveo.

Obilje Božjeg blagoslova, mira i radosti želim Vam u ovoj godini koja je pred nama

Uz srdačan pozdrav

s. Berislava

 

Da biste komentirali, prijavite se.