fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

fra Tomislav Glavnik

ponedjeljak, 30. studenog 2015.

Davanje desetine

Hvaljen Isus i Marija! Poštovani fra Tomislave, kakav je stav Katoličke crkve o davanju desetine? Daje li se desetina mjesečno ili godišnje? Ako već nekome novčano pomažemo, da li smo i tada u obvezi davanja desetine? Unaprijed hvala na Vašem odgovoru!

Foto: duhovnost.net

Poštovani,

Govor o davanju desetine trebalo bi prereći i reći da se radi o vraćanju onoga što smo od Boga primili. Ako vjerujemo i držimo da sve od Boga primamo, a desetinu mu trebamo vratiti, onda ćemo reći da je to partnerski odnos. U tom partnerstvu Bog učestvuje s 90%, a mi svega s 10 %. Kada se dijeli dobit, Bog mijenja ulogu i traži da mu vratimo 10%, a sebi da zadržimo 90%. Događa se da nakon takve transakcije mi zakinemo Boga s onih 10% i onda očekujemo da Bog to ne zna i da nastavi s blagoslovima kao da se ništa nije dogodilo. Nije li to nelogično i sasvim razumljivo zašto nam u životu teško ide?

Naime, govor o desetini se spominje u starom zavjetu i nakon što je desetina bila institucionalizirana nakana je bila da ne zaboravimo da ono što imamo je Božje. Bog je naime preko proroka, a posebno se tu isticao prorok Malahija oštro ukorio Izraelce, kada su uskratili davanje desetine. Malahija u nedavanju desetine vidi problem i prokletstvo koje se nadvilo nad cijeli narod zbog pomanjkanja blagoslova. (Mal 3, 81-12). Sasvim jednostavno se možemo pitati: kako očekivati blagoslov od Onog koga okradamo ili ga zakidamo?

Ispravni vjernički stav nije u ispunjavanju pobožnih rituala, izgovaranju molitava, već u ispravnom ponašanju i odnosu Boga i čovjeka po mjeri objavljene riječi, Svetoga pisma. Na konkretno pitanje, kome i kako dati treba reći da je desetina prvotno bila namijenjena službenicima Hrama i svećenicima, potomcima Levijevim (svećenički rod).

Analogijom desetina se daje od svega što prihodujemo i svejedno je kako ju dajemo (mjesečno ili godišnje), ako ju već želimo dati. Ukoliko želite ispuniti taj Božji zahtjev i imate povjerenja u svoju župu, bilo bi ju dobro namijeniti za nju, jer je ona mjesto širenja Kristova kraljevstva i navještaja Riječi Gospodnje. To je konkretna zadaća svih vjernika. No, ako uviđate i smatrate da novac možete djelatnije namijeniti za siromašne, potrebne ili druga djela, koja će preko vašeg dara osjetiti kršćansko milosrđe učinite tako.

 

Da biste komentirali, prijavite se.