fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

don Josip Lenkić

utorak, 10. svibnja 2016.

Duhovne vježbe i biljni čaj za plodnost

Hvaljen Isus i Marija! Javljam Vam se u nadi da ćete mi dati savjet i mišljenje oko nekih stvari koje mi okupiraju misli. Pokušati ću bit što kraća. Naime od 10. mjeseca prošle godine sam polaznik duhovnih vježbi od 30 tjedana (Injigo) i prvo me zanima mišljenje o tome obzirom da mi je svećenik na ispovijedi rekao, najkraće rečeno, da ne podržava takav oblik duhovnih vježbi.

Zatim, muž i ja smo mladi bračni par i želimo dijete i počela sam piti čaj od vrkute (onako iz preventive jer je dobar za plod, za začeće) da bi nakon par dana u razmatranju dobila slike koje, da ih sad ne pišem, djeluju kao pokazatelj da ga ne bi trebala konzumirati i prestala sam. Kada sam se čula sa pratiteljicom i ispričala joj to ona mi je objasnila da je strogo protiv toga i takvog oblika liječenja, da u tome može biti svega... (inače kupila sam ga u ljekarni, obična trava bez drugih sastojaka osim te vrkute). Prvo sam se složila i prihvatila njeno mišljenje, ali onda sam počela razmišljati da ako tako gledamo znači da ne bi smjeli kupiti ni npr. običan čaj od kamilice u trgovini?! A opet sad druge strane, svećenik na životnoj ispovijedi mi je rekao da je to pretjerivanje...da su biljke dane od Boga i da nema ništa loše u tome..... Ja sam isto takvog razmišljanja i zato sam ga i pila tih par dana, ali otkad mi je ona dala svoje obrazloženje nisam ga ni probala.

Unaprijed hvala i Bog Vas blagoslovio!

 

Foto: pixabay.com

Poštovana, Duhovnim vježbama nazivamo intenzivnu i sustavnu duhovnu djelatnost kršćanina, vršenu u sabranosti kroz određeno vrijeme, sa svrhom vježbanja duha u kršćanskoj savršenosti. Slično kao tjelesne tako i duhovne vježbe iziskuju aktivno, živo i metodičko zalaganje vjernika, a ne samo pasivno slušanje duhovnog vođe. Duhovne vježbe idu za tim da našu volju potpuno usuglase volji Božjoj, da odlučnije stupamo putovima evanđelja, da vjernije slijedimo Krista, da se sasvim prepustimo nadahnućima Duha Božjega i produbimo svoj duhovni život. U današnjoj poplavi nevjere, materijalizma, konformizma, rastresenosti, žurbe i bolesne utrke za užicima svakom vjerniku je nužno potreban spasonosni otok duhovnih vježbi, gdje rajske palme nude umornima svježinu vjere i napitak vječnoga života. Malo što tako izgrađuje čovjeka, oplemenjuje kršćanina i posvećuje svećenika, redovnika, redovnicu kao baš duhovne vježbe. Njihovu blagotvornost najbolje su iskusili i potvrdili sveci.

Snaga djelovanja Duha Svetoga na temelju karizme svetoga Ignacija Loyolskog velika je i rasprostranjena. Injigo je krsno ime svetog Ignacija Loyolskoga (1491.–1556.) koji je 1548. godine dobio odobrenje za svoju knjigu 'Duhovne vježbe' od pape Pavla III. dokumentom 'Pastoralis officii' gdje se između ostaloga kaže: 'Spomenute spise i vježbe koje su u njima sadržane svojom vlašću u ovom pismu odobravamo, hvalimo i potvrđujemo te u Gospodinu veoma bodrimo sve Kristove vjernike obaju spolova, gdje god oni bili, da se tim pobožnim spisima i vježbama služe i neka dopuste da njima budu poučeni'. Cilj duhovnih vježbi je, kako kaže sv. Ignacije, 'da čovjek tako uredi svoj život da se ne da voditi od svojih neurednih sklonosti, nego dopušta da ga Bog očisti, oslobodi i povede svojim putem'. Ignacijevska duhovnost je duhovnost za svakodnevni život. Ona ističe da je Bog prisutan u našemu svijetu i djelatan u našim životima. Ona je put prema dubljoj molitvi, prema donošenju dobrih odluka vođeni osjetljivim razlučivanjem (sposobnost prepoznati Božju volju u našim životima), vodi nas prema aktivnom životu služenja drugima. Za duhovne vježbe u svakodnevnom životu mnogi su svjedočili da im takva svakodnevna molitvena disciplina pomaže u osobnom odnosu s Bogom tako da na svojim radnim mjestima, u braku, u svećeništvu ili redovništvu snažnije proživljavaju prisutnost Božju, primaju njegovu pomoć i milost, usklađuju se s voljom Božjom i licem Isusa Krista. Zahtjevne su, jer traže ustrajno svakodnevno nastojanje u osobnom susretu s Bogom. U ovim Vježbama mnogi uvide kako su do sada zapravo površno živjeli svoju vjeru. Vježbe idu za tim da osoba uspostavi dubok i iskren odnos prema Bogu. To znači prihvatiti Božju sliku o sebi samom, prihvatiti Božji plan s vlastitim životom i prihvatiti naporan proces promjene svoga bića kako ga Bog ostvaruje. Nužna je spremnost stalno i čvrsto surađivati s Božjom milošću, stalno se mijenjati, stalno dopuštati Bogu da me mijenja. I nemojmo smetnuti s uma da su i duhovne vježbe ipak samo vježbe, a ne gotova savršenost.

Zapitate li se ikada kako jedna mala ptičica može imati sve što joj je potrebno a da nikada ne gladuje, uvijek leti, puna je energije, cvrkuće, živi i veseli se? Zato što je Bog mislio na njen život i baš kao i na život svakog drugog bića, pa tako, i Bogu najdražeg, čovjeka. On je stvarajući ovaj prekrasan svijet svima podario sve, za dug i zdrav život, život u skladu s Božjom voljom, ali i prirodom koja je hrana kao što je i lijek za sve. Samo u Bibliji spominje se na stotine ljekovitog bilja, tisućama godina unaprijed osmišljenog za čovjeka. Među tim biljem nalazi se i biljka vrkuta ili Gospin plašt, čija ljekovitost seže u daleku prošlost našeg stvaranja. Bog je sve unaprijed predodredio, predvidio, kreirao, zamislio i konstruirao. Na nama je samo da tražimo, promatramo isprobavamo, ali i što je najvažnije, na nama je da vjerujemo, da nam je Bog dao apsolutno sve za život, onakav kakav on treba biti, i u bolesti i slabosti u Božjoj blizini.

Srdačno Vas pozdravljam i želim svako dobro od Gospodina.

 

Da biste komentirali, prijavite se.