fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

vlč. Krunoslav Novak

srijeda, 18. ožujka 2015.

Je li zli uzrok svih mojih problema??

Zanima me je li je knjiga Kako prepoznati zamke zloga Milivoja B. istinita i vjerodostojna. U svom zivotu sve navedeno u knjizi imam i sama u bliskoj obitelji i pitam se je li je zlo i grijesi predaka krivac za moje teške probleme? (baka je imala izvanbračno dijete, baka i stric su posjećivali vračare i služili se njihovim uslugama, samoubojstvo bratića, smrt novorođenčeta strine, dva strica obolila od raka, teta doživjela tešku automobilsku nesreću, mama moja i tata našli u jastucima vrpce konopce, okrugle lopte od perja itd. , otkad mama dolazi živjeti k tati oboljeva često i još mnogo toga) o tome se u obitelji ne govori mi se svi molimo i idemo u crkvu. Ali opet ja već 6 godina sam nezaposlena, doživjela sam tešku osobnu zdravstvenu tragediju, za svaki Božić obolim od nove bolesti, nekad jednostavno nemam snage bez obzira na ispovjedi, crkve, hodočašća meni ide sve gore i gore u zivotu. Za svoje mrtve često dajemo mise i molim se za njih, ali više zbilja ne znam kako dalje. Dok sam pročitala spomenutu knjigu ostala sam šokirana jer sve to nisam smatrala bitno, ali sad se pitam da li je sve ovo zlo koje se događalo u mojoj obitelji ostalo nekako na meni? Pošto sama bez ikakvog razloga stalno doživljavam osobne tragedije? Kome da se obratim? Svi mi kažu da to ne pričam okolo svećeniku itd., da će me ismijati, ali ukoliko je to zlo predaka uzrokom mojih problema, želim da zauvijek nestane iz mojeg života... Bila bih vam zahvalna na bilo kakvom odgovoru. Hvala  V.V.

Foto: wallpapersinhq.com

Poštovana, nesreće i problemi koje navodite iz Vašega života zaista su teški te su zasigurno u Vama ostavili duboki trag, ali i nametnuli neizbježna pitanja. Čovjeku je nedokučivo pitanje odakle i zašto zlo, trpljenje, patnja. Kada postavljate pitanje na temelju spomenute knjige o tome jesu li uzroci Vaših problema zlo i grijesi predaka, preporučio bih Vam da osobno porazgovarate o tome sa svećenikom. U osobnom susretu moći ćete jasnije izreći svoje poteškoće, pitanja i nejasnoće, te jasnije sagledati svoju situaciju i pronalaziti rješenje.

Želio bih Vam reći da je nama nemoguće znati jesu li grijesi naših pokojnika oprošteni, jer mi ne možemo sa sigurnošću i do kraja znati jesu li se te osobe pokajale na času smrti. Naime, teologija ističe da čovjek na času smrti prolazeći na neki način čitav tijek svojega života ima priliku donijeti svoju oluku za Boga ili protiv Boga. O toj temi možete dodatno pročitati i u članku svećenika i psihologa Mihályja Szentmártonija DI, pod naslovom: Liječenje obiteljskog stabla, članak je dostupan i online. 

Povjerenje u Boga, da je Bog jači od zla, da je Isus pobijedio zlo i grijeh jesu sigurni oslonac vjerniku u njegovom opiranju zlu. To ne znači zatvarati oči pred zlom, nego naprotiv, u Isusovoj pobjedi nad grijehom pronalaziti snagu i hrabrost za svaki novi korak u svojemu životu.

Kršćanima je teško činjenicu patnje u ljudskome životu promatrati na tako pojednostavljeni način, to jest da čovjek koji trpi to prolazi kao žrtvu sudbine, determinizma. To bi s jedne strane isključivalo poimanje čovjeka kao slobodnog bića, a s druge strane Božju nadmoć nad zlom. Zlo i različite poteškoće u životu  svakoga čovjeka ostaju misterij i teško, ili čak nemoguće, ih je do kraja razumjeti. Uočljivo je ipak, da postoje različiti uzroci koje čovjek nije sam izazvao, ili oni koji proizlaze iz nebrige za drugoga čovjeka i za prirodu, iz ljudske oholosti i sebičnosti koji mogu imati dalekosežnije posljedice nego li se čini na prvi pogled.

Ima danas tolikih koji trpe radi posljedica poplava, potresa i drugih nepogoda, na koje pojedinac ne može utjecati. Moguće je da se neki uzroci nalaze općenito u čovjekovom nepoštivanju prirode i nebrizi za nju. Mnogi trpe radi posljedica ratnih sukoba, socijalnih previranja, ekonomske nesigurnosti, kojima je uzrok drugi čovjek. Čovjek trpi i radi svojih osobnih odluka, bilo da su one bile pogrješne, bilo da je radi svojih stavova i odluka stavljen na neki način na stup srama. Bolesti, nesreće i različite životne tragedije čovjeka ranjavanju i radi toga čovjek trpi. U patnji i iskušenjima Bog nas nije ostavio same. Isus nam je pokazao da su patnja i trpljenje sastavni dio našeg životnog uspinjanja prema Uskrsu, te nam je u tome suputnik, oslonac, ali i Spasitelj i Otkupitelj.

Sjetite se odlomka Ivanovog evanđelja kada Isus poučava učenike kada su susreli čovjeka koji je bio slijep od rođenja. Učenici pitaju Isusa je li to posljedica njegovih grijeha, ili grijeha njegovih roditelja. Isus odgovara: „Niti sagriješi on, niti njegovi roditelji, nego je to zato da se na njemu očituju djela Božja.“ (usp. Iv 9,1-3). Ohrabrite se i pogledajte u milosrdnog Spasitelja koji je jači od zla i grijeha i koji daje snagu u svakom trpljenju.

Kako sam Vam spomenuo i na početku, vjerujem da bi Vam razgovor sa svećenikom mogao biti od pomoći u pronalaženju smisla i snage u vlastitim životnim teškoćama. 

U svemu neka Vas prati Gospodin svojim blagoslovom, i misao iz Psalma: „Čuvaj me, Bože, jer se tebi utječem.“ (Ps 16,1)

 

Da biste komentirali, prijavite se.