fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

don Josip Lenkić

ponedjeljak, 13. siječnja 2014.

Odgojno pitanje

Hvaljen Isus i Marija!

Imam dijete koje se u kolektivu počinje suočavati s nesuglasicama vršnjaka i tučnjavom. Zanima me koje je vjerničko i moralno stajalište kako poučavati dijete - braniti se i udariti natrag (kako neki kažu da se ne daš zezati i pokažeš zube) ili poučavati ga da bez obzira što je napadnut ne smije udarati natrag jer nikada ne smijemo podići ruku na bližnjega....

Naravno onda iskrsne i pitanje kako se onda u ratu smijemo braniti pa i kada to znači mnogo više od tuče i gasiti tuđe živote... Kako "ispravno" usmjeravati djecu i odgovoriti im na takova pitanja i situacije?

Unaprijed zahvaljujem uz Božji blagoslov!

Poštovani i dragi roditelju,

roditeljstvo može biti težak i bolan pothvat, ali i jedna od stvari koje nam donose najveću nagradu i najveće ispunjenje. Bog ima puno toga za reći o načinu na koji možemo uspješno odgojiti našu djecu u dobre, pobožne ljude. Najprije ih trebamo poučiti istini Božje riječi.

Uz to što ljubite Boga i što ste dobar primjer tako što se predajete njegovim zapovijedima, Biblija vas upućuje: 'Napominji ih svojim sinovima. Govori im o njima kad sjediš u svojoj kući i kad ideš putem; kad lijegaš i kad ustaješ. Priveži ih na svoju ruku za znak, i neka ti budu kao zapis među očima! Ispiši ih na dovratnicima kuće svoje i na vratima svojim' (Ponovljeni zakon 6,7-9). Nasljedovanjem ovih zapovijedi koje je Bog dao Hebrejima, našu djecu učimo da bismo Boga trebali štovati stalno.

Premda naša djeca jako puno nauče kroz izravno učenje, još više nauče kada nas gledaju. Upravo zato trebamo biti pažljivi u svemu što radimo. Prije svega, moramo prepoznati naše Bogom dane uloge. Muževi i žene trebaju se uzajamno poštivati i pokoravati (Efežanima 5,21).

Stega i poučavanje ključni su dijelovi roditeljstva. Djeca koja odrastaju u obiteljima u kojima nema stege osjećaju se neželjena i bezvrijedna. Manjka im usmjerenje i samokontrole, a kako odrastaju postaju buntovna i imaju jako malo i nimalo poštovanja za svaku vrstu autoriteta, uključujući Božji.

U isto vrijeme, stega mora biti uravnotežena s ljubavlju, jer će u protivnom djeca odrasti u kivne, obeshrabrene i buntovne ljude. Bog zna da je stega bolna u trenutku kada se događa, ali ako iza nje slijedi pouka potaknuta ljubavlju, onda je izuzetno korisna djetetu. 'A vi, očevi, ne ogorčujte djece svoje, već ih odgajajte stegom i opomenom Gospodnjom' (Efežanima 6,4).

Djecu je izuzetno važno uključiti u crkvenu obitelj i službu dok su još mlada. Redovito pohađajte crkvu, sv. Misu, neka vas vide kako proučavate Riječ, a proučavajte je i zajedno s njima. Razgovarajte o svijetu koji vas okružuje o tome kako ga oni vide i poučavajte ih o slavi Božjoj kroz svakodnevni život. 'Upućuj dijete prema njegovu putu, pa kad i ostari, neće odstupiti od njega' (Izreke 22,6).

Srdačan pozdrav i svako dobro od Gospodina!

Da biste komentirali, prijavite se.