fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

p. Antun Volenik

ponedjeljak, 27. siječnja 2014.

Snovi

Hvaljen Isus i Marija,

drago mi je da sam našla ovu stranicu i da Vam mogu napisati i pitati Vas što me muči unazad par godina. Dok sam bila dijete, živjela sam s majkom u velikom siromaštvu. Bila je velika vjernica kao i moj pokojni otac. No, da ne dužim, majka bi se tada u siromaštvu mučila da zaradi kako bi me odgojila. Uvijek bi je dočekala s ručkom kao znakom ljubavi i pažnje. Jednu večer probudila sam se uz strah i plač. Otrčala sam majci u krevet sva izbezumljena i majci sam ispričala da sam sanjala Isusa. Kako tada nije bilo televizora nisam znala kako On izgleda, ali to je bio Njegov lik. U snu je Isus bio razapet iznad moje glave. Ja sam bila u sredini, s jedne Njegove strane bila je Marija a sa druge strane moja majka. To me je uplašilo. Od tada su mi se počele događati čudne stvari. Svojim molitvama bih zaustavila oluju, nevrijeme, tuču i led kako bi se moja majka vratila živa i zdrava. Dan danas Isus me nije napustio unatrag dvije godine. Željno iščekujem Vaš odgovor, Danijela

Poštovana Danijela,

iz Vašeg pisma mogu se iščitati dvije stvari. Prva je san koji spominjete a druga je snaga Vaših molitva povezanih s prirodnim fenomenima.

Jedan od najimpresivnijih snova koje (osobito vjernik) može imati jest san o nekom svecu, susretu ili razgovoru sa njim, sve do doživljaja doticaja s božanskim pod ranim vidicima. Ljudi se često uplaše takvih snova, smatrajući ih kao opomenu ili kao nagoviještaj nečeg lošeg što se može dogoditi povezano (što je vjerojatno bio i Vaš slučaj) s krivom slikom Boga strašnog suca i njegove kazne. Snovi su generalno zanemareni dio naše osobnosti (apsolutno svaki čovjek sanja svake noći). Biblija, osobito Stari zavjet, puna je snova i snoviđenja (dovoljno je spomenuti „sanjalicu“ Josipa koji zbog snova i dospijeva u ropstvo i koga faraonovi sni o debelim i mršavim kravama dovode do političkog vrha). Knjiga o Jobu (33,14-18) veli: "Bog zbori nama jednom i dva puta, al’ čovjek na to pažnju ne obraća. U snovima, u viđenjima noćnim, kada san dubok ovlada ljudima i na ležaju dok tvrdo snivaju, tad on govori na uho čovjeku i utvarama plaši ga jezivim, da ga od djela njegovih odvrati, da u čovjeku obori oholost, da dušu njegovu spasi od jame, i život mu od puta u Podzemlje." Od Joba do Freuda - somnologija (pod specifičnim vidom sna i snivanja) ostaje put u čovjekovu nutrinu, duh i dušu. Ako ostanemo samo na simboličkom (psihoanalitičkim i srodnim teorijama) tumačenju, ovaj Vaš san trebao bi se tumačiti sa širim presjekom okolnosti i stanja u kojima ste tada živjeli. Ipak, kao vjernici, dopuštamo i snove s neprikrivenim religioznim sadržajem i značenjem. Sveci su često sanjali takve snove. Oni čine značajna poglavlja, ili čak prekretnice, na njihovom duhovnom putu. Prvi mi na pamet pada sv. Franjo i poziv u snu „Idi i popravi moju Crkvu (tj. fizičku crkvicu kako je on tada protumačio taj san). Neki snovi sv. Ivana Bosca, naročito oni u kojima razgovara sa svojim pokojnim učenicima (sv. Dominikom Saviom, Luigiem Fleuryem), među najzanimljivijima su, iako ih njihova jasnoća i preciznost čine sličnijima vizijama u budnom stanju, nego maglovitim snoviđenjima.

Snaga vaše molitve kojom ste nastojali štiti majku također je zanimljiva. Jeste li tada imali i oca? Ili Vam je majka bila „sve na svijetu“? Jest li imali utisak da ste mogli izmoliti i druge „neobične“ stvari? U svakom slučaju, svatko kome je darovan dar uslišanja velikih i nesvakodnevnih nakana mora, više nego drugi, paziti na svoju poniznost i svakodnevno ispitivati i čistiti svoj odnos i sliku Boga kako se taj dar ne bi izrodio u nešto drugo.

Krist neka je u tebi.

Krist neka je pred tobom,

Krist neka je iza tebe,

Krist neka je iznad tebe,

Krist neka je ispod tebe,

Krist nek ti je s desna,

Krist nek ti je s lijeva,

Krist u srcu svakog čovjeka koji misli na te,

Krist u svakom čovjeku koji te gleda,

Krist u svakom uhu koje te čuje.

Da biste komentirali, prijavite se.