fra Tomislav Glavnik franjevac Zagreb
"O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja,
tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.
Duša se moja k tebi privija,
desnica me tvoja drži." Ps 63
Pitaj svećenika
don Josip Lenkić prezbiter Zadar
"Slavit ću te, Gospodine za života,
u tvoje ću ime ruke dizati." Ps 63,5
Pitaj svećenika
vlč. Krunoslav Novak prezbiter Zagreb
"Kao djeca svjetlosti hodite." Ef 5,8
Pitaj svećenika
p. Antun Volenik isusovac Zagreb
"Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum i svu moju volju,
sve što imam i što posjedujem.
Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine,
sve vraćam; sve je tvoje,
raspolaži sa svime po svojoj volji.
Daj mi samo svoju ljubav i milost,
i to mi je dosta." DV 234
Pitaj svećenika
Ukoliko niste sigurni kome želite postaviti pitanje postavite pitanje, a neki od svećenika će vam odgovoriti.
Arhiva
Odgovara:

p. Antun Volenik

ponedjeljak, 26. siječnja 2015.

Zavjet za ispit

Hvaljen Isus i Marija! Imam jedno pitanje... u 9. mjesec sam se zavjetovala da ako položim jedan ispit da ću postit srijedom i petkom o kruhu i vodi do kraja fakulteta. Nisam niti jednom prekršila to. Ali postaje mi to veoma teško, pogotovo kada su ispiti. Da li je moguće to zamijeniti s nekom drugom pokorom ili bilo što drugo. Jer ne želim prekršit zavjet, ali ponekad stvarno nemam snage :( Isto tako, nakon položenog tog ispita sam se zavjetovala da ako dam uvjet za godinu da se odričem slatkiša o kojima se teška ovisnica, do kraja fakulteta. Isto tako nisam to prekršila do sad... ali isto tako mi je ajme pred ispite :/ Hvala! Srdačan pozdrav! Kristina

Foto: patrasevents.gr

Draga Kristina,

pravo pitanje za sljedeći ispitni rok koji nam se približava. Ne znam koliko ima studenata koji poste za svoje ispite, ali možda ih je i više nego se to po studentskim menzama može vidjeti. Uglavnom iz tvog pisma može se zaključiti da si nakon što si vidjela da zavjet „radi“ odlučila to primijeniti na sve ispite u toj godini. Planiraš li nešto slično učiniti i da bi u roku završila fakultet? Ukoliko je tome tako onda ti zavjeti mogu biti ona do ut des – daj mi pa ću ti dati, na svoj način trgovanja s Bogom.

No, ne budimo prestrogi. Tvoje odricanje je zaista radikalno i ukoliko novcem koji uštediš od hrane i slakiša činiš neko dobro djelo iz ljubavi prema Gospodinu to je uistinu prava bit takvog zavjeta. No iz iskustva znam da mnoge djevojke (ali ne samo) pribjegavaju ovakvoj vrsti odricanja da bi s jednim udarcem ubile dvije muhe – činim veliko odricanje, a uz to ću prilično i smršaviti… Ukoliko toga ima kod tebe tada bih se zapitao o pravoj motivaciji. U svakom slučaju ovo može biti jedan ispit savjesti i motiva za tebe samu, a onda uz molitvu i razlučivanje možda i činjenje nekog drugog oblika odricanja uvijek imajući na umu da Bog nije trgovac i ne možemo ga kupiti ali da on voli vesela darovatelja koji mu je, u slobodi djece Božje, spreman darovati nešto vrijedno i dragocjeno.

 

 

Da biste komentirali, prijavite se.