Izabrali smo predbračnu čistoću i ne žalimo

Njih dvoje odabrali su predbračnu čistoću i svjesno rekli "ne" seksualnom odnosu prije stupanja u brak. Uz to, dok se mnogi mladi provode i misle da uživaju u životu, njih su dvoje, kao cura i dečko, zajedno na mobitelu proveli sate i to - moleći krunicu!
Autor: Radio Mrežnica Photo: Radio Mrežnica subota, 15. veljače 2014. u 08:29

Željka (22) i Matija Milošić (25) mladi su bračni par s karlovačke Banije i na prvi pogled, poput mnogih drugih. Uskoro će postati i ponosni roditelji, nakon godinu i pol dana bračnog staža. Kao i mnogi bračni parovi, susreću se s problemima svakodnevice. I tu svaka sličnost prestaje, jer Željka i Matija ipak se razlikuju. Njih dvoje odabrali su predbračnu čistoću i svjesno rekli "ne" seksualnom odnosu prije stupanja u brak. Uz to, dok se mnogi mladi provode i misle da uživaju u životu, njih su dvoje, kao cura i dečko, zajedno na mobitelu proveli sate i to - moleći krunicu!

Njihova ljubav nastala je iz dubokog prijateljstva, počinju priču za Radio Mrežnicu.

Hodali smo četiri godine, a u braku smo godinu i pol. Prije nego smo prohodali, bili smo dugo prijatelji. Znam da sam se molila Bogu da se ne zaljubim u njega, jer taman kad dobiješ super prijatelja, onda da ga ne izgubim, počinje priču Željka. Srećom, Matija se zaljubio u nju, pa je ova ljubavna priča i zaživjela.

Isus Krist temelj je našeg braka, veze

Privukla me njena tajnovitost, šutljivost, to mi je uvijek odgovaralo, progovara i Matija. Upoznavali su se kroz razgovore, diskutirali o temama, a kad smo prohodali nametnula se i sama po sebi tema, kako? Nismo željeli "hodati" na klasičan način,odlučili smo se za hodanje u čistoći, bez spolnog odnosa. Dogovorili smo to uzajamno jer oboje živimo taj kršćanski način života gdje nam vjera predstavlja bitnu dimenziju i to želimo svjedočiti. Isus je temelj našeg braka i veze i bilo bi krivo da kažem da je ona moje božanstvo sada u braku. Nisam htio od te veze napraviti idola, a to primjećujem kod mnogih mladi. Mnogi od njih od veze rade idole i onda kad se međusobno navežu, dolazi do svađa, sukoba, postaju razočarani, shrvani. Govore da se više neće vezati, udati, oženiti, kao da sebe proklinju, sami sebe ograničavaju, govore da mrze cure, mrze dečke, a u biti, pozadina je puno dublja. Ili idu iz veze u vezu. Koji je uzrok tim prijelazima iz veze u vezu? Mladi nešto traže, sreću, sigurnost. Baš sam danas razgovarao sa svećenikom koji je jednog mladića upitao što zapravo očekuje od seksa? Mladić je rekao - užitak, jer traži sreću. Znate, u svakom čovjeku postoji želja za užitkom i srećom, no traži je na krivi način. Traži je tako da zadovolji svoje potrebe, kaže Matija.

Muškarac nakon poljupca odmah "vrti" film kako odvesti ženu u krevet

Smatra da većina mladića iskorištava žensku emocionalnu stranu, njihovu želju za zagrljajem, nježnošću, poljupcem. - Znate, muškarac nakon poljupca odmah "vrti" film spolnog odnosa, kako će nju odvesti u krevet. Zato je to jedna velika varka i izokrenuta slika Valentinova, smatra Matija. Većina današnjih romantičnih filmova donosi odlazak u krevet nakon prvog poljupca i to je ono čime smo "bombardirani".

Borili smo se, no nije sve u seksu

Željka i Matija pristankom na predbračnu čistoću razvili su osjećaj jedno za drugo. Matija kaže da im je ipak čistoća u jednu ruku bila zakinuta, jer su podlegli poljupcima.

Možda zvuči radikalno i pregrubo, no ti poljupci za mene su značili traženje ideje kako da s njom spavam, a njoj su značili nježnost. Danas, kad sam u braku, vidim da su ti dani bili ti,kad sam ja od sebe radio žrtvu jer ona nije htjela pristati na moje ideje. Bilo je teško jer sam se borio kao vjernik da ostanem vjeran božjim zakonima i Isusu Kristu, a s druge strane bila je tu ona prirodna želja u čovjeku, želja za spolnim sjedinjenjem  i bila je jaka. Bilo je pitanje što će prevagnuti i naravno, prevagnula je čistoća i želja da budemo vjerni da sazriju kao osobe. - Željeli smo da nam to omogući kvalitetniji odnos i brak, a to želimo svjedočiti i drugim mladim parovima. Nije sve u spolnom odnosu, u seksu, u mijenjanju partnera.

S moje muške strane bilo je teško, borbeno

Ta čistoća u vezi omogućuje ljudima da sazriju, smatraju oboje, da jedno drugog vide čisto, zdravorazumski, zrelim pogledom. Vide li pak, da nisu jedno za drugo, nema dramatiziranja u rastancima, nema rana na srcu, trauma koje mnogi imaju, i djevojke i mladići.

S moje muške strane bilo je teško, borbeno, priznaje Matija. Lagao bih kad bih rekao da je bilo uvijek super, divno i krasno, bilo je borbi, padova u tim poljupcima. No tamo gdje sam ja tražio svoju snagu i okrijepu, bilo je u crkvi. Kad je bilo teško, odlazio sam na ispovijed, redovito svakog dana sveta misa, molitva krunice, post... To je bilo moje oružje kao vjernika da ustrajem u toj svojoj teškoj odluci. Svijet oko mene govorio je: - Pa iskoristi je, nisi pravo muško, nađi drugu... tad sam i studirao u Zagrebu gdje je sve puno reklama sa ženama u grudnjacima, a muški mozak je vizualan, znate. On pamti slike, znate da muškarci kad vide ženu, pogled im bježi, osobito prema oblinama, priznaje Matija.

Muški mozak je vizualan, kad vide ženu, pogled im bježi prema oblinama

Često "nafilanih" mozgova s takvim fotografijama žena koje zapravo i ne postoje, ali nas bombardiraju iz reklama, časopisa, muškarci dolaze doma, svojim suprugama i vide da one nisu takve, priča dalje Matija.Naravno, oni koji rade te fotografije, reklame, znaju što rade, to su umjetno "napravljene" žene, grudi, lice, tijelo, sve da se privuče pozornost. Želi se djelovati na spolnost koja je darovana od Boga, da je se svede na niske grane. To je fenomenalno objasnio Ivan Pavao Drugi, da je tijelo sveto, mi od toga ne možemo pobjeći, jer tijelo ima svoj govor.

Mnogi mladi poistovjećuju seks i ljubav

Da smo nas dvoje imali spolni odnos dok smo hodali, lagali bismo jedno drugom upravo iz tog razloga što spolni jezik, tijelo, ima svoj način govora. On znači - ja ti se potpuno darujem, i tijelo i dušu, i sebe. No, kad mladi par prije braka ima odnos, jedan drugome laže. Kaže "ja ti dajem tijelo, ali ti se ne mogu potpuno predati, bojim ti se predati, što ako dođe do djeteta"? Toga u braku nema. Mnogi mladi imaju odnose,  pričaju kako se jako vole, spavaju, pa se raziđu. Je li to bila ljubav? Često kažu da je seks isto što i ljubav. No, ljubav ne ranjava, nikog ne želi raniti, ona prihvaća patnju, žrtvu za drugog. Kad se poistovjećuje seks i ljubav, tu nešto ne štima.

Ovaj će bračni par iznijeti svoja iskustva danas na susretu u crkvi Presvetog Srca Isusovog u Karlovcu, ali i odgovoriti do koje granice par može ići prije braka.

'Kad mi je rekao da želi hodati bez poljupca, bilo mi je to kao šamar'

Željka nam priča kako je i njoj bilo teško. - Bilo mi je prirodno da prije braka nemam odnos, znala sam da ne želim dati svoje tijelo nikome osim mužu. Taj stav je bio jako snažan. Onda je Matija jedan dan došao i rekao da bi htio da hodamo, ali bez poljupca. To mi je došlo kao šamar. Bio mi je to šok jer mi je svaki poljubac značio "Željka, ja te volim". Sad odjedanput,on meni kao da kaže "Željka, ja te ne volim". Ljutila sam se na njega, ali mi je bilo teško i trebalo mi je dva tjedna da dođem k sebi. Tad sam odlučila da moram za njega napraviti tu žrtvu.Njemu je poljubac značio nešto više. Rekla sam - Dobro, budemo tako, govori Željka.

Teško je ipak pridržavati se pravila, teren je uvijek sklizak, a muškarci uvijek vole glumiti žrtve, pa žena osjeća grižnju savjesti, smatra Željka. Pitanje predbračne čistoće najviše je stvar žene, koja onda i tu kaže - ne.

Slaže se da muškarci gledaju na obdarenost djevojaka, a često ih to spriječi da vide neke druge njihove osobine. -Žena mora znati slabosti muškarca i biti jaka i za njega. To se može, ali uz molitvu. Dolazi tu i do padanja, posrtanja, ali... Sjećam se, na početku naše veze mi smo preko telefona znali moliti krunicu... S vremenom se uljuljate, molitva nestane, a kad se boriš sam, istrošiš se. Uvijek moraš imati snagu koja ne dolazi iz tebe, a to je Onaj gore.

I Željka i Matija kažu da su u svojoj odluci o predbračnoj čistoći naišli na razumijevanje okoline, prijatelja, kolega, a i sami su upoznali parove koji tako žive. No, oni se ne čuju, nisu eksponirani, osobito medijski.To ih je i ponukalo da se više angažiraju u svjedočenju potrebe za predbračnom čistoćom, pa su postali koordinatori pokreta Mladi Srca Marijinog, odnosno pokreta za predbračnu čistoću, a svoju stranicu imaju i na FB.

Ljubav traži žrtvu i djela

Mi smo živjeli predbračnu čistoću i dokazali da se može. Znate, jedini tko nas istinski može usrećiti je Bog.

Recept za ljubav za njih je dati najbolje od sebe za onog drugo. Umrijeti sebi u svojim požudama i uopće, zbog onog drugog. - Dati sebe nekome, potpuno, to je ono što je smisao. Pokloniti se drugome kao nov, to je ljubav, poklanjanje sebe drugome, a kod nas je to evo zaživjelo, jer kao što se može vidjeti, Željka je trudna. (smijeh). No, njihov recept je ta dimenzija prema Bogu, božja dimenzija ljubavi da bi ona bila nesebičnija.

Ljubav traži žrtvu, moju odgovornost prema Željki. Ako ja nisam spreman umrijeti sebi, onda me ona niti ne zavrijeđuje. Umrijeti sebi da bi se dao drugome, to je to, kvaka ljubavi je u žrtvi i djelima za onog drugog, poručuju.
 

Da biste komentirali, prijavite se.