Blagdan Preobraženja Gospodinova

Ovaj blagdan podsjeća nas na Kristovu veličinu i uzvišenost njegove poruke i poslanja.
Autor: Laudato/J.B. Photo: wikimedia.org nedjelja, 06. kolovoza 2017. u 08:47

Danas slavimo blagdan Preobraženja Gospodinova. Ovaj uzvišeni događaj iz Kristova života opisali su sinoptici Matej, Marko i Luka. Spominje ga i sveti Petar u svojoj drugoj poslanici jer je s Ivanom i Jakovom bio očevidac tog događaja kojeg nikada nije mogao zaboraviti.

U drugoj polovici svog života Isus se s trojicom odabranih apostola popeo na brdo Tabor. Bila je noć. Gospodin je po običaju molio, a učenici su od umora  zadrijemali. Dok je Isus molio, lice mu je zasjalo kao sunce, a njegove haljine postale tako sjajno bijele kako ih nijedan bjelilac na zemlji ne može izbijeliti.

U Preobraženju Kristovu gledamo i obećanje vlastitog preobraženja po vjeri i Kristovu zahvatu. To bi nas trebalo poticati da u svom svakodnevnom životu nastojimo pobjeđivati negativnosti i uvijek misliti na krajnji ishod svega što činimo, što znači gledati iz perspektive vječnosti.

Blagdan Preobraženja Gospodinova podsjeća nas na Euharistiju. Ona je za nas sakrament preobraženja, a primanje svete pričesti je sjeme tog preobraženja.  

 

Da biste komentirali, prijavite se.