Blagdan svetog Jakova, apostola

'Idući odatle dalje, Isus opazi drugu dvojicu braće, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u lađici, s ocem, gdje krpa mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave lađicu i svog oca te pođu za njim'
Autor: zupajastrebarsko.hr/Laudato/J.B. Photo: wikimedia.org srijeda, 26. srpnja 2017. u 09:24

Danas Crkva slavi svetog Jakova, jednog od 12-orice apostola. Sveti Jakov stariji bio je ribar, sin Zebedejev i Salomin i brat Ivana evanđelista. Rođen je u Betsaidi na Genezaretskom jezeru.

Zajedno s bratom Ivanom, Krist ga je pozvao na apostolsko djelovanje 28. godine.
Sveti Matej u evanđelju piše: 'Idući odatle dalje, Isus opazi drugu dvojicu braće, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u lađici, s ocem, gdje krpa mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave lađicu i svog oca te pođu za njim' (Mt 4,21-22).

Zajedno s Petrom i Pavlom pripadao je najužem krugu Isusovih sljedbenika. Bio je s njima nazočan uskrsnuću Jairove kćeri, Isusovu preobraženju na Taboru te za vrijeme agonije u Getsemanskom  vrtu. Iz evanđelja znamo da je bio vatrene, nagle naravi. Kad Samarijanci nisu htjeli primiti Isusa, Jakov i Ivan su mu rekli: 'Hoćeš li da zapovjedimo ognju da siđe s neba i da ih uništi? Isus se okrenu pa ih ukori. I odu u drugo selo.' (Lk 9,54-56)

Iz djela apostolskih saznajemo da je kralj Herod mačem pogubio Agripa, 44. godine u Judeji. Kad ga je vojnik koji je uhitio Jakova, vidio kako hrabro prima smrtnu osudu, zamolio ga je za oproštenje i postao kršćaninom. Apostol ga je poljubio i rekao: 'Mir s tobom'. Obojici je odrubljena glava. Slikari ga obično prikazuju kao putnika sa štapom u ruci, a nekad i s mačem, što podsjeća na njegovu smrt jer je od kralja Heroda Agripe bio pogubljen mačem i prvi od apostola prošao mučeničku smrt. Sveti Ivan Zlatousti o njemu kaže: 'Od početka ga je prožimao veliki žar: zapustio je sve ljudsko te se popeo do neizrecivog vrhunca i ubrzo bio pogubljen'.

Tijelo Svetog Jakova kasnije je preneseno u Compostelu u Španjolsku, a grob mu je u srednjem vijeku, uz Rim i Jeruzalem, postao najsvetije hodočasničko mjesto. Blagdan svetog Jakova posebno se svečano slavi u gradu Šibeniku. Ovom svecu posvećena je šibenska katedrala koja je najznačajnije graditeljsko ostvarenje 15 i 16. stoljeća na hrvatskome tlu. Po svojoj ljepoti i stilskim značajkama predstavlja jedinstveni spomenik europskog sakralnog graditeljstva.

 

Da biste komentirali, prijavite se.