Danas se prisjećamo poljske kraljice, svete Jadwige

Brinula se za školovanje mladih Poljaka i Litavaca, a otvorila je i mnoge bolnice, podigla crkve i samostane, osnovala biskupiju u Vilniusu te uvela u liturgiju narodni jezik
Autor: zupajastrebarsko.hr/Laudato/J.B. Photo: wixsite.com ponedjeljak, 17. srpnja 2017. u 10:01

Rođena je u Budimu 1374. godine kao kći hrvatsko-ugarskoga kralja Ludovika I. Anžuvinca i poljske kraljice Elizabete Bosanske. Izabrana je za kraljicu 1382., a dvije godine poslije okrunjena i za kralja Poljske.

Jadwiga se udala za kneza Litve: Vladislava II. Jagela koji se obvezao prijeći na kršćanstvo i ujediniti Litvu s Poljskom. Tako je došlo do poljsko-litavske državne unije, a Litva je postala kršćanskom zemljom. Mlada kraljica aktivno je sudjelovala u političkom, diplomatskom i kulturnom životu.    

Vodila je diplomatsku korespodenciju i uspješno organizirala povratak dijelova Galicije. Sveta Jadwiga bila je visoko obrazovana žena, ljubiteljica znanosti, umjetnosti, glazbe i književnosti. Brinula se za školovanje mladih Poljaka i Litavaca, a otvorila je i mnoge bolnice, podigla crkve i samostane, osnovala biskupiju u Vilniusu te uvela u liturgiju narodni jezik.

Osobito je brinula o siromasima, ljudima u nevolji i potlačenima, zbog čega ju je narod već za života štovao kao sveticu. Svojim donacijama skupljenim od prodaje vlastitog nakita i kraljevskih obilježja pomagala je sveučilištu u Krakowu koje je u čast kraljici i kralju nazvano Jagiellonskim.
Kod pape Bonifacija isposlovala je da se na Sveučilištu u Krakowu ustanovi teološki fakultet.

Rodila je  djevojčicu Elizabetu Bonifaciju, ali nakon mjesec dana obje su umrle zbog komplikacija od porođaja. Jadwiga je preminula na današnji dan, 17. srpnja 1399. godine u Krakowu.
Dobra kraljica stoljećima je omiljena u poljskom narodu, a pripisuju joj se i mnoga čudesa. Prema predaji bila je mističarka kojoj se kod molitve pred crnim križem u sjevernoj lađi Wawelske katredale, ukazivao Isus Krist.

Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je svetom u Krakowu 1997. godine. Njezino glavno svetište, katedralna bazilika svetih Stanislava i Vaclava, nalazi se na brdu Wavelu u Krakowu.    

 

Da biste komentirali, prijavite se.