Danas slavimo 'serafskog' crkvenog naučitelja svetog Bonaventuru

Sveti Bonaventura preminuo je na današnji dan 1274. godine.
Autor: zupajastrebarsko.hr/Laudato/J.B. Photo: wikimedia.org subota, 15. srpnja 2017. u 10:00

Sveti Bonaventura rođen je 1221. godine kao Giovanni Fidanza u talijanskom gradiću Civita di Bagnoregio u Toskani. Na krštenju je dobio  ime Ivan. Bonaventura u svojim djelima spominje da je kao maleni dječak izliječen od jedne teške bolesti po zagovoru svetog Franje. Kad se dijete oporavilo, Franjo je uskliknuo: 'O, buona ventura' - O dobre li sreće!

Teologiju i filozofiju studirao je u Parizu, a s 22 godine ušao je u franjevački red i uzeo ime Bonaventura. Dubinski je proučio Sveto pismo, sentencije Petra Lombardskoga, odnosno teološki priručnik onoga vremena, kao i najvažnije teološke pisce. Razvio je svoju osobnu misao i duhovnu osjetljivost visoke vrijednosti te postao jedan od najvažnijih teologa u povijesti Crkve. Djelovao je kao general franjevačkog reda, a bio je i kardinal te biskup Albana u Italiji.

Jednom prilikom brat laik ga je kroz razgovor upitao: 'Što ćemo mi neuki učiniti da se spasimo?' Bonaventura je odgovorio: 'Dosta nam je Božja milost'. Brat ga je ponovno upitao: 'Može li neškolovan čovjek ljubiti Boga kao učen čovjek?', na što je Bonaventura odgovorio: 'Jedna obična starica može više ljubiti  Boga nego doktor teologije'.

Bio je veliki znanstvenik, teolog i mistik. Kad ga je posjetio sveti Toma Akvinski, upitao ga je otkuda mu tolika mudrost. Bonaventura mu je među knjigama iza zastora pokazao raspelo i rekao: 'Ovo je moja mudrost'.

Napisao je životopis svetog Franje Asiškog, remek djelo srednjovjekovne hagiografije – životopisa svetaca. Toma Akvinski je uskliknuo: 'Pustimo da jedan svetac piše o drugome!'
Autor je brojnih djela, među kojima su filozofske, teološke i mistične rasprave. U djelu 'Put duše k Bogu' piše o čovjeku kako se preko šest stepenica uzdiže do Boga, sve do mira, prave kontemplacije.

Sveti Bonaventura jako je štovao Srce Isusovo. Iz njegove je ljubavi crpio snagu i ljubaznost kojom je sve osvajao. Kao tajnik pape Grgura X. bio je sudionik Općeg sabora u Lyonu gdje je i preminuo, na današnji dan 15. srpnja 1274. godine.

Svetim ga je proglasio papa Siksto IV., 1482. godine, a crkvenim naučiteljem papa Siksto V., 1588.

 

Da biste komentirali, prijavite se.