RUJAN - mjesec svetaca koji su svoj život posvetili siromasima

Među svecima kojih se prisjećamo ovog mjeseca možemo podvući zajednički nazivnik: to su sveci velikih žrtvi i pokore koji su se u isto vrijeme posvetili siromasima, starcima i bolesnima
Autor: Aleteia-Salvador Aragonés/Laudato/D.T. četvrtak, 06. rujna 2018. u 06:33

Mjesec rujan (sedmi mjesec prema rimskom kalendaru i deveti prema gregorijanskom) označava promjenu u godišnjem dobu, jer se na Sjevernoj polutci prelazi iz ljeta u jesen a na Južnoj iz zime u proljeće.

U mjesecu rujnu puno je obilježavanja svetaca i Djevice Marije, i proslava važnih povijesnih događaja, kao što su neovisnost Meksika, Čilea, Nikaragve, Hondurasa, El Salvadora, Kostarike, Gvatemale, praktički svaka je 15. rujna. Iz tog razloga zove se ''mjesec država Hispanske Amerike''. 11. rujna sjećamo se terorističkog napada na World Trade Center (blizance) u New Yorku i državni udar u Čileu koji je srušio predsjednika Salvadora Allendea.

Među svecima kojih se prisjećamo ovog mjeseca možemo podvući zajednički nazivnik: to su sveci velikih žrtvi i pokore koji su se u isto vrijeme posvetili siromasima, starcima i bolesnima.

1. rujna- Sveti Jošua. To je svetac koji se nalazi u Bibliji, Mojsijev nasljednik (živio je 1230. g. prije Krista) i bio je njegov glavni suradnik. Uveo je izraelski narod u Obećanu zemlju. Pomazan od strane Mojsija, porazio je velik dio Kanaanskog teritorija i podijelio ga između 12 izraelskih plemena. Štuju ga tri monoteističke religije: kršćanstvo, židovstvo i islam.

3. rujna- Sveti Grgur Veliki, papa (540.-604.) Sin rimskih plemića, brzo se istakao zbog svoje inteligencije i s 34 godine imenovan je upraviteljem Rima od strane cara Justina. Dirnuli su ga bijeda i siromaštvo u Rimu. Kada mu je otac umro, Grgur je predao sva svoja dobra siromasima i Crkvi. Obukao je habit svetog Benedikta, pretvorio svoju luksuznu rimsku rezidenciju u samostan i sagradio ostalih sedam samostana. Pripisuje mu se da je začetnik gregorijanskog korala. Jednoglasno je od strane klera i rimskog naroda izabran za papu 3. rujna 590. godine.

4. rujna- Sveti Mojsije, prorok. Na starom hebrejskom znači ''iz vode izvađen''. Odgojen uz egipatskog faraona, izabran od Boga da oslobodi židovski narod iz egipatskog ropstva i odvede ga do Obećane zemlje u Kanaanu. Prešao je Crveno more, razdijelivši njegove vode i na brdu Sinaj primio je ploče zakona: Deset božjih zapovijedi. Nije mogao vidjeti Obećanu zemlju. Svetac je kojeg štuju tri monoteističke religije: kršćanstvo, židovstvo i islam.

5. rujna- Sveta Majka Terezija iz Kalkute (1910.-1997.) Albanska redovnica, nesumnjivo najpopularnija svetica prošlog stoljeća. U Indiji se posvetila najsiromašnijim siromasima, umirućima, oboljelima od tuberkuloze, onima koji su umirali od gladi, družeći se s njima na samrti. S 18 godina ulazi u red časnih sestara Blažene Djevice Marije Loretske u Irskoj. Htjela je biti misionarka i otputovala je u Indiju, u Kalkutu. Ondje je primila svoj „drugi poziv“, i osnovala Misionarke Ljubavi, kada joj se Isus obratio i rekao da želi da ga i siromasi ljube. Otvorila je samostane po cijelom svijetu kako bi se brinula o siromašnima. Primila je Nobelovu nagradu za mir (1979). Njezino svjedočanstvo je radost ljubljenja, vrijednost malih stvari, veličina dostojanstva svake ljudske osobe. Živjela je 40 godina u „tami duše“, i činilo se kao da ju je Bog napustio, no zadržala je vjeru. Žestoko je na međunarodnim skupovima branila vrijednost života pred abortusom i kontracepcijom. Šest godina nakon njezine smrti proglašena je blaženom a zatim i svetom od strane pape Franje, 2016. godine.

6. rujna- sveti Zaharija, prorok. Još jedan biblijski svetac i prorok. Predvidio je povratak izraelskog naroda u Obećanu zemlju i objavio je dolazak Mesije, koji će biti kralj mira i koji će slavno ući u sveti grad Jeruzalem.

8. rujna- Rođenje Djevice Marije (Mala Gospa). Obilježava se dan kada je crkva ustanovila rođenje Djevice Marije, kćeri Joakima i Ane i majke Isusa iz Nazareta. Mnoga je imena Djevica Marija dobila na različitim mjestima gdje se pojavila na svijetu. To su imena djevica koja su čudesno pronađena. Među tim imenima i posvetama u Europi i Latinskoj Americi su: Nuria, Gospa od Milosrđa, Coro, Covadonga, Llanos, Montserrat, Nazaret…

11. rujna- Čudesni Gospodin iz Buge. To je jedna stara tradicija koju je ispričao franjevac fra Francisco G. Rodriguez, koji je 1819. objavio devetnicu. Radi se o pobožnoj starici iz doline Cauca (Kolumbija). Prala je odjeću a njezina pobožnost odvela ju je da kupi Kristov križ, sa svojom ušteđevinom (70 reala) koje je dugo vremena štedjela. Kada ga je išla kupiti pored nje je prošao častan obiteljski čovjek i otac, koji je dugovao novac i plakao je jer nije mogao platiti svoj dug: on je iznosio 70 reala. Žena mu je dala svoje novce koje je nosila čekajući drugu priliku da si kupi raspetog Isusa. Nakon nekoliko dana, kada je prala odjeću, starica je među valovima rijeke Buge pronašla drveni križ. On nije mogao nikome pripadati jer iznad rijeke nije nitko živio. Veoma sretna s pronalaskom izgradila je kapelicu u svojoj kući. Župnik i stanovnici tog mjesta posjetili su kapelicu i vidjeli da je to bilo čudo jer nije postojao niti jedan križ na tom prostoru koji bi mu sličio. Mnogi hodočasnici su posjetili to mjesto a u njemu su se događala čuda. Nazvali su ga križem „Čudesni Gospodin iz Buge“ a na tom mjestu se danas nalazi bazilika.

12. rujna- Slatko Ime Marijino. To je slavlje svih onih koji nose ime Marija, Mirjam, itd. Slavlje je odobreno 1513. u španjolskom gradu Cuenci. Papa Inocent XI. priznaje liturgijsko slavlje kao znak zahvale zbog pobjede poljskih snaga kralja Jana Sobjeskog nad turskim trupama.

13. rujna- Sveti Ivan Zlatousti (349.-407.) Bio je biskup u Carigradu i crkveni naučitelj. Veliki reformator svećeništva svoje biskupije i veliki branitelj istine. Primio je svakakve optužbe i klevete od strane carskog suda i intelektualaca tog vremena. Dva puta je protjeran. Ražalošćen zbog tolikih nevolja umro je u Comani, Ponto. Njegovo djelo je bogato u doktrini. Zaslužio je ime Zlatousti.

14. rujna- Uzvišenje svetog Križa. To je slavlje koje je ustanovljeno sljedećeg dana nakon posvete Bazilike Uskrsnuća, izgrađene iznad Svete Grobnice Isusa Krista od strane cara Konstantina 335. godine. Krist vlada i spašava s križa, koji je trajni simbol kršćana.

15. Blažena Djevica Marija Žalosna. Prisjećamo se trenutka u kojem je Djevica Marija stojeći na nogama uz križ svoga sina pretrpjela ono što joj je prorokovao starac Šimun u hramu: „mač će ti probosti srce“.

16. rujna- Sveti Ciprijan i sveti Ivan Macias. Sveti Ciprijan (200.-258.) je nakon obraćenja bio prezbiter i biskup u Kartagi, gdje je bio mučen pod nalogom cara Decija jer je branio Božju istinu. Njegov spomendan slavi se zajedno sa svetim Kornelijem, papom.

18. rujna- Sveti Josip Kupertinski (1603.- 1663.). Talijanski redovnik, franjevac, pripadao je redu Manje Braće Konventualaca. Svoj apostolat proveo je u molitvi i pokori. Kao sveti Franjo, bio je prijatelj životinja i puno je „letio“ te je mnoge čudesno ozdravljao.

19. rujna- Sveti Januarije iz Napulja (4. st.). Biskup i ispovjednik. Osuđen na divlje zvijeri kao ostalih šest drugova, kada su ih odveli u amfiteatar, zvijeri ih nisu napale i iznenada su se smirile. Publika je ljutito protestirala (htjeli su vidjeti krv). Njihove se relikvije izlažu svake godine na ovaj dan u Napulju, među njima i staklenka krvi svetog Januarija. Staklenka je hermetički zatvorena već 300 godina. 19. rujna krv postaje tekuća. Vjernici zatim pjevaju Te Deum. U slučaju da krv ne postane tekuća, kaže tradicija, sveti Januarije najavljuje da će se nešto nevjerojatno dogoditi u Italiji ili u svijetu.

20. rujna- sveti Andrija Kim Taegon i 102 druga mučenika (1821.-1846.) Iako je bio zaređen u Kini (Šangaj), bio je svećenik i mučenik rođen u Koreji. Sveti Andrija je već imao pradjeda i dobar dio svoje obitelji koji su zbog vjere umrli mučeničkom smrću. Njega su - zasigurno- optužili da je pokušao odvesti misionare u Koreju kako bi proširio vjeru u Krista.

21. rujna- sveti Matej, apostol i evanđelist. Isus ga je pozvao dok je bio za stolom s carinicima kao onaj koji kupi porez. Bio je carinik po zanimanju, i bogat, no sve je ostavio kada ga je Isus pozvao. Nakon što je primio Duha Svetoga išao je propovijedati evanđelje na istok, čak je došao do Perzije i Indije. Umro je mučeničkom smrću.

23. rujna- Sveti Pio iz Pietrelcine, Otac Pio. Jedan on najpopularnijih svetaca posljednjeg stoljeća, poznat po svom strogom životu, svojoj poslušnosti i po dobivanju Isusovih rana s križa. Poučavao je, povrh svega u ispovjedaoni, kako bol može učiniti svetima one koji vjeruju.

24. rujna- Gospa od otkupljenja. Zaštitnica Barcelone i mercedarijevaca koje je osnovao sveti Petar Nolasco kao vojni red određen za spašavanje kršćana koje su zarobili muslimani (13. st.). Pobožnost se proširila po cijeloj Španjolskoj i Južnoj Americi, tako što je ostala Gospa od Otkupljenja, zaštitnica argentinske i peruanske vojske te ima puno vjerskih ustanova s tim imenom u Južnoj Americi.

25. rujna- Sveti Kleofin, učenik. Isusov suvremenik, bio je jedan od dvojice učenika koji su išli u Emaus, kojima se pridružio Gospodin i učinio ih da jasno vide pisma. Gorjelo im je srce kada su čuli Isusove riječi, kojeg su prepoznali po lomljenju kruha.

26. rujan- Sveti Kuzma i Damjan. Živjeli su između 3. i 4. stoljeća. Bili su liječnici i uzoriti kršćani. Njihova slava po svetosti obišla je cijeli istok i zatim zapad, radeći mnoga čudesa liječenja. Umrli su presijecanjem glave u vrijeme cara Dioklecijana. Nakon smrti po njihovom zagovoru izliječeni su mnogi ljudi, posebice car Justinijan I.

27. rujna- Sveti Vinko Paulski. (1581.-1660.) Svećenik i osnivač, vidio je Isusovo lice u svakom siromahu. Osnovao je Misijsku kongregaciju, određenu za svećenike i zajedno sa svetom Luizom de Marillac, osnovao je Družbu milosrdnih sestara, posvećenu brizi o siromasima, starcima i potrebitima. Živio je u vrijeme manjka svećeničkih poziva. On ih je poticao, za što je primio pomoć, među mnogim drugima, kardinala Richelieua. Iz Francuske je širio milosrđe svojih ustanova po cijeloj Europi. Isto tako se sveti Vinko Paulski brinuo o kralju Luju XIII. i francuskom dvoru. Pobijedio je janseniste.

29. rujna- Sveti arhanđeli Mihael, Gabrijel i Rafael. Tri arhanđela služe Bogu tako što su Božji glasnici ljudima. Sveti Mihael ima mač kako bi pobijedio sotonu u borbama koje postavlja pred Boga i ljude. Sveti Gabrijel bio je glasnik koji je objavio utjelovljenje Djevici Mariji a sveti Rafael bio je taj koji je vodio Tobiju putem koji ga je odveo do njegove buduće supruge Sare.

30. rujna- sveti Jeronim (340.-420.) prezbiter i crkveni naučitelj. Napisao je mnoga djela posebice o Bibliji, i bio je glasoviti propovjednik. U svoje studentsko doba, Jeronim je živio praktički kao pogan, iako su ga njegovi roditelji odgajali od djetinjstva kao kršćanina. Vratio se religioznom žaru i mnogo se pokajao za svoju prošlost ''kada mi je duša gorjela u zlim mislima''.

 

 
Da biste komentirali, prijavite se.