Sveta Katharine Drexel

Godine 1891. položila je zavjete te se posvetila radu s Indijancima i Afro-Amerikancima u zapadnoj Americi. Od 33. godine pa sve do smrti tome je posvetila svoj život.
Autor: catholic.org/Laudato/prevela K.P. Photo: Laudato srijeda, 04. listopada 2017. u 20:39

Sveta Katharine Drexel rođena je u Philadelphiji 26. studenog 1858. godine kao drugo dijete bogatog i imućnog bankara Francis Anthony Drexela i njegove supruge Hannah Langstroth. Majka joj je umrla samo nekoliko tjedana nakon što se Katharine rodila. Otac se ponovno oženio 1860 godine Emmom Bouvier s kojom je dobio svoje treće dijete, također kćer.

Djevojčice su se školovale kod privatnih učitelja, putovale su po cijeloj Americi i Europi. Obitelj Drexel je bila bogata i materijalno i duhovno. Cijela obitelj je bila pobožna, prakticirajući svoju vjeru bili su odličan primjer pravog kršćanskog života za svoje tri kćeri.

Katharine je odrastala gledajući svoga oca kako se svaku večer moli pola sata. Također, svakog tjedna, njena je pomajka otvarala vrata njihovog doma i brinula se o siromašnima. Supružnici su osiguravali hranu, odjeću te novac za stanarinu potrebitima.

Iako je obitelj bila vrlo bogata Katharine nikada nije dopustila da novac njene obitelji utječe na njen život i vjeru. Bila je primjer kršćanske osobe s ispravnim razumijevanjem da su zemaljska dobra dana radi općeg dobra.

Nakon što joj se pomajka tri godine borila sa zloćudnim tumorom, Katharine je naučila kako nikakva količina novca ne može umanjiti njihovu bol i patnju. Od tog trenutka Katharinin život je doživio preokret. Njen život prožela je strastvena ljubav prema Bogu i bližnjima. Katharine se počela tada zanimati za materijalno i duhovno dobro američkih domorodaca-indijanaca i Afro-Amerikanaca.

Godine 1884. Katharine je iz prve ruke vidjela probleme i siromaštvo američkih domorodaca te im je očajnički željela pomoći. Katharine je provela puno vremena u društvu oca Jamesa O'Connora, philadelphijskog svećenika koji joj je pružio duhovno vodstvo.

Kada joj je umro otac, godinu kasnije, donirao je dio svog velikog bogatstva u dobrotvorne svrhe, a ostatak je jednako raspodijelio na svoje tri kćeri. U slučaju smrti njegovih kćeri, novac bi tada pripao unucima, a ako unuka ne bi bilo tada bi novac išao katoličkim organizacijama i dobrotvornim udrugama.

Katharine  je ubrzo zaključila kako su najpotrebitiji indijanci, ali da nedostaje ljudi koji bi im pomogli.
Godine 1887. dok su putovale Europom, Drexel sestre su se susrele s papom Leonom XIII. Sestre su tražile misionare koji bi im pomogli u indijanskim misijama koje su financirale. Papa je pogledao Katharine i upitao je zašto ona ne bi postala misionarka?

Nakon razgovora s ocem O'Connorom, Katharine je odlučila služiti Bogu pomažući Indijancima i Afro-Amerikancima. Katharine je tako 1889. godine započela šestomjesečnu postulaturu u Družbi sestara milosrdnica u Pittsburghu.

Godine 1891. položila je zavjete te se posvetila radu s Indijancima i Afro-Amerikancima u zapadnoj Americi. Od 33. godine pa sve smrti tome je posvetila svoj život. Uzevši ime Marija Katharine osnovala je Družbu sestara Presvetog Sakramenta koje su brinule o Indijancima i Afro-Amerikancima, kako bi radile na boljitku onih kojima su služile.

Katharine je doživjela srčani udar u 77. godini života te je morala mirovati. Ostatak svog života provela je u tihoj i intenzivnoj molitvi. Umrla je 3. ožujka 1955. godine u 96. godini života. I nakon njene smrti Sestre Presvetog Sakramenta za pomoć Indijancima i Afro-Amerikancima nastavile su brinuti za svoje štićenike.

Katharine je beatificirana  20. studenog 1988. godine, a svetom ju je proglasio papa Ivan Pavao II. 1.listopada 2000. godine.

O svetoj Katharini Drexel i ostalim svetim ženama više saznajte u novoj epizodi Katoličanstva u četvrtak 20h na Laudato televiziji!

 

Da biste komentirali, prijavite se.