Sveti Petar Krizolog

Njegovo ime znači zlatna riječ, odnosno Zlatorječiti, jer je bio jedan od najdarovitijih i najpoznatijih propovjednika svoga vremena.
Autor: Laudato/J.B. Photo: wikipedia.org nedjelja, 30. srpnja 2017. u 10:30

Sveti Petar Krizolog rodio se u gradu Forum Cornelli, današnjoj Imoli kod Bolonje. Tamo je odgojen pod zaštitom biskupa Kornelija. Služio je kao đakon u svome rodnome gradu, kad ga je papa Siksto III. postavio na biskupsku stolicu Ravenne, tadašnju prijestolnicu Zapadnog Rimskog Carstva, nakon 431. godine.

Kao biskup, pokazao je mudrost u upravi i zanimao se za materijalne potrebe vjernika, a pokrenuo je i široku mrežu karitativnih djelatnosti. Od njega je savjete tražila carica Galla Placidia kako bi što bolje i pravednije vladala, a mnogi carski dvorjani počeli su činiti dobra djela slušajući Petrove propovijedi. Dijelili su milostinju siromasima te izbjegavali nećudoredne igre i plesove.

Na svoje je slušatelje utjecao riječima, a još više poniznošću i nevinošću. Petru su se obraćali  mnogi krivovjerci, a nekršteni su molili za krštenje. Propovijedi mu nikad nisu bile dulje od 15 minuta, a bile su poučne, razgovjetne i razumljive. Petar je bio velik prijatelj siromasima, obilazio je gradske četvrti, pomagao potrebitima i posjećivao je pustinjake.

Često se povlačio u samostan gdje je molio i meditirao. Na biskupskoj stolici bio je 20 godina. Izmučen radom i brigama, sveti Petar Krizolog umro je 3. prosinca 450. godine u Imoli.
Ostavio je za sobom 176 homilija, vrlo kratkih, pisanih u pučkome stilu, na temelju  objašnjenja Evanđelja, Vjerovanja, Očenaša te uzvisivanja kreposti svetim. Zbog njegovih nastojanja u naviještanju vjere i ćudoređa, papa Klement XII. proglasio je  ga je crkvenim naučiteljem 1729. godine.

 

Da biste komentirali, prijavite se.