Priča o svjedočenjima hrabrih žena

Cijeli je Zagreb 2. lipnja 1945. godine govorio o prosvjedima i hrabrim svjedočanstvima Marice Grgić i Marice Stanković o zauzimanju nadbiskupa Stepinca u spašavanju Židova i drugih ratnih stradalnika.
Autor: stepinac.zg-nadbiskupija.hr/Laudato/T.S. Photo: stepinac.zg-nadbiskupija.hr četvrtak, 08. lipnja 2017. u 09:36

Svjedočanstva su izgovorena u Radničkoj komori u  Zagrebu, pred 2.500 prosvjetnih radnika, pred kojima je u svrhu propagande nadbiskup Stepinac bio klevetan da nije pomagao ratnim stradalnicima. 

Komunistički aktivist Marko Belinić pozvao je 2.500 prosvjetnih radnika 25. svibnja 1945. u dvoranu Radničke komore i u svom izlaganju kazao da se za NDH ubijalo nedužne ljude, taoce, a nitko nije digao glas u obranu nevinih.

Profesorica hrvatskog jezika Marija Grgić zatražila je riječ:

- Znam ime i prezime čovjeka koji je pred skupom od 10.000 ljudi javno uzimao u obranu nevine taoce i koji je spasio tisuće života - rekla je.

Na pitanje Marka Belinića koje je to ime, Grgićka je odgovorila: 

- Nadbiskup Alojzije Stepinac!

U dvorani se prolomio pljesak.

Grgićka nastavlja:

- Znam imena osoba, Srba, Hrvata-komunista kojima je Stepinac spasio život.

Ponovno se prolomio pljesak.

Ogorčen tim istupom jedan od voditelja zbora povika:

- Spašavao je samo Židove radi njihova zlata i jer mu je Židovka bila metresa!

Na to je riječ tražila Marica Stanković i posvjedočila sljedeće:

- Prosvjedujem u ime katoličke javnosti protiv takvih kleveta na onoga koji je s propovjedaonice grmio na one koji su progonili Židove i pravoslavne, koji je svoj cvjetnjak preuredio za spašavanje djece čije su roditelje odvukli u logore, koji je zaklinjao katolike grada Zagreba da idu u Jeronimsku dvoranu po djecu progonjenih i sklone ih u svoje kuće da ih ne zadesi smrt. Ima ovdje prisutnih koji to mogu potvrditi i za svoj život zahvaliti dr. Alojziju Stepincu.

Slijedio je gromoglasni pijesak.

Cijeli je Zagreb govorio o nastupu dviju hrabrih žena.


 
 

Da biste komentirali, prijavite se.